Ericsson купи CradlePoint за 1,1 милиарда долара - част от надпреварата за изграждане на 5G

Aмериканската CradlePoint става дъщерно дружество на шведския гигант

16:02 | 18 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ericsson се съгласи да закупи CradlePoint - американски доставчик на безжични услуги, който, според шведския технологичен гигант, ще помогне за разширяването 5G мрежата му, съобщава Bloomberg.

От Ericsson обявиха, че сделката с CradlePoint възлиза на 1,1 млрд. долара, които ще бъде платени в брой.

„Инвестицията е ключова за продължаващата стратегия на Ericsson за присвояване на пазарен дял в бързо разрастващото се 5G Еnterpise пространство. CradlePoint допълва съществуващото портфолио на 5G Enterprise на Ericsson, което включва Специализирани мрежи и глобална IoT платформа“, посочват от Ericsson.

По думите на представители на базираната в Стокхол компанията сделката „създава ценни нови потоци на приходи за клиентите“ и се очаква да бъде официализирана през четвъртото тримесечие, при условие че сливането бъде разрешено. 

Ericsson, финландската Nokia и китайската Huawei са в ожесточена конкуренция за предоставяне на 5G технология, която все повече бива замесена в глобална геополитическа борба за надмощие. Бордже Екхолм, изпълнителният директор на Ericsson, многократно е казвал, че поглъщанията са „неразделна част“ от 5G стратегия на компанията.

„Придобиването на CradlePoint допълва съществуващите ни предложения и е от ключово значение за стратегията ни да помагаме на клиентите да увеличат стойността на своите инвестииции в 5G мрежи“, посочи Бордже Екхолм.

Ericsson заяви, че CradlePoint е „силно позиционирана“ на пазара, който отчита съществен растеж от около 25-30%. Американската компания е основана през 2006 г., като Ericsson обяви още, че началото на отношенията между двете дружества е било поставено с пускането на 4G мрежи в САЩ преди повече от десетилетие.

CradlePoint ще продължи да работи под собствената си марка като изцяло притежавано дъщерно дружество на Ericsson. Нейните 650 служители „ще останат в компанията“, която ще стане част от звеното Business Area Technologies & New Business.

Продажбите на американската компания за 2019 г. възлизат на около 135 милиона долара - брутна печалба от 61%.

Ericsson заяви, че нейните оперативни маржове „се очаква да бъдат негативно повлияни от приблизително 1% през 2021 и 2022 г.“, като половината от ефекта произтича от разходите за амортизация на нематериалните активи, свързани с придобиването.

Очаква се CradlePoint да допринесе за оперативния паричен поток през началото 2022 г. Финансовите цели на групата на Ericsson за 2022 г. остават непроменени, посочват от компанията.