Huawei има проблеми, но Nokia и Ericsson не успяват да се възползват

Европейските компании имат предимството, което китайският им конкурент няма - достъп до всички пазари

16:16 | 2 януари 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Опасенията на САЩ, свързани с Huawei Technologies, може би са добри новини за двата най-големи конкурента на компанията в бизнеса с телекомуникационно оборудване. Това посочва в коментара си сайтът Investor.bg.

Той цитира публикация на анализа на Wall Street Journal. Според нея основните телекоми в Европа – големите клиенти на трите компании – твърдят, че Nokia и Ericsson се бавят в пускането на оборудване, което е толкова напреднало, колкото това на Huawei.

Nokia и Ericsson също се сблъскват с нов, разполагащ със солиден капитал конкурент в лицето на Samsung Electronics. Южнокорейският гигант, известен с производството на смартфони, си е поставил за цел бързо да разрасне бизнеса си с телекомуникационна инфраструктура. Има и още едно предизвикателство. И Nokia, и Ericsson се опасяват, че ако се опитат да се възползват, Пекин може да отвърне на удара, като ореже достъпа им до големия китайски пазар, твърдят източници, запознати с въпроса.

През последните години Huawei изпревари двете европейски компании, превръщайки се в най-големия производител на хардуер за клетъчна връзка, на рутери и свързано телекомуникационно оборудване. За първите три тримесечия на 2018 г. Huawei имаше 28% дял от глобалния пазар на телеком оборудване, Nokia имаше 17%, а Ericsson – 13,4%, сочат данни на компанията за проучвания Dell’Oro Group. За сравнение през 2017 г. пазарните им дялове бяха съответно 27,1% за Huawei, 16,8% за Nokia и 13,2% за Ericsson.

Huawei доминира световната индустрия, посочва още сайтът, въпреки че се сблъска с отпор в САЩ във връзка с опасения, че извършва шпионаж за Пекин чрез своя хардуер за комуникационни мрежи. Наскоро САЩ дори призоваха своите съюзници да наложат подобни на нейната забрани.

Повече по темата четете на Investor.bg.