Ръководителят на JPMorgan: Време е служителите да се върнат в офисите

Джейми Даймън, заяви, че очаква икономически и социални щети от дългосрочното преминаване към дистанционна работа

18:46 | 15 септември 2020
Обновен: 18:46 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JPMorgan. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JPMorgan. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Време е хората да се върнат обратно в офисите, заяви Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JPMorgan, цитиран от Bloomberg. 

Даймън, който започна да работи от офисите на банката от юни, заяви, че очаква икономически и социални щети от дългосрочното преминаване към дистанционна работа. “Правителствата трябва да се съсредоточат върху отварянето на градовете отново, като се учат от по-ранните грешки, направени от прибързаните усилия”, заяви той. 

“Завръщането на работа е положително”, заяви Даймън във вторник. Според него има смисъл в опита “внимателно да отворим отново и да видим дали икономиката може да се върне на пътя на растежа в името на всички”. 

Даймън заяви пред анализатори от Keefe, Bruyette & Woods в разговор в петък, че банката отбелязва спад на производителността на служителите си, работещи от вкъщи. Това, заедно с тревогите, че отдалечената работа не замества личния контакт, е част от причините, поради които най-голямата американска банка настоява повече служители да се върнат в офисите през следващите седмици.

Даймън заяви във вторник, че банката наблюдава “отчуждение” сред по-младите служители и той се тревожи относно възможността за “повече щети за обществото от това, че хората остават у дома”. 

JPMorgan предприе най-смелите стъпки сред големите американски банки за завръщане на половината от служителите ѝ в офисите в Ню Йорк през следващите седмици, въпреки че пандемията продължава да отнема животи. 

Wells Fargo планира да задържи по-голямата част от служителите си по домовете им поне до началото на октомври, а плановете на BNY Mellon са такива поне до началото на следващата година.

Citigroup планира да увеличи служителите в офисите си в района на Ню Йорк от следващия месец, но с ограничен капацитет до 30%.

“Ще има трайни промени от това”, коментира Даймън. Той посочва, че офисите на банката са “чисти” и в тях е предоставена възможност за социална дистанция.