Износът на германско свинско месо извън ЕС спира заради африканската чума

Водят се преговори с Китай, за да не се блокира експортът от цяла Германия

08:48 | 15 септември 2020
Обновен: 08:48 | 15 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Свинското месо вече не може да се изнася от Германия за повечето страни извън Европейския съюз (ЕС) заради африканската чума по свинете. Сертификатите, необходими за това, вече не могат да се издават в Германия на фона на доказателствата за заболяването, каза говорител на Министерството на земеделието. Затова има не просто забрана за внос от Китай, Япония и Южна Корея, а фактическа забрана за износ, съобщава Die Zeit.

Все още е възможен износ за други страни от ЕС, тъй като в Европейския съюз е приет регионален принцип. 70% от експорта на свинско месо отива за европейските страни. Това означава, че само свинското месо от региони, в които се е появила и африканска чума, е обхванато от забрана за износ - както в Бранденбург миналата седмица.

В момента се водят много сериозни преговори със страни като Китай, които също да приемат тази регионална концепция и да не блокират износа от цялата страна, се посочва в изявлението.

В понеделник стана ясно, че Япония също е забранила вноса на германско свинско месо. Япония внася от Германия сравнително малки количества от него, като живи прасета изобщо не са били внасяни през 2019 г.

В четвъртък беше потвърден първият случай на африканска чума по свинете в Германия. В Бранденбург е открито диво прасе, което е починало от болестта. Вирусът не е опасен за хората. За домашните прасета и дивите свине обаче епидемията е фатална.

В следващите дни Южна Корея и Китай забраниха вноса на свинско от Германия. Народната република е най-важният пазар за износ на германско свинско месо извън ЕС. Според Федералната статистическа служба във Висбаден износът там е достигнал своя връх през ноември 2019 г. През този месец 53 хил. тона свинско месо от Германия на стойност 160 млн. евро са били изнесени за Китай.