Има риск за срив в износа на свинско месо от Германия

Доказателството за чума по свинете затруднява свиневъдите да изнасят месото си извън ЕС

09:05 | 11 септември 2020
Обновен: 09:39 | 11 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

След първите доказателства за африканска чума по свинете в Германия свиневъдите се опасяват, че тяхната експортна дейност извън Европейския съюз (ЕС) може да се срине. Предимно спирането на износа за Китай би засегнало силно германското земеделие. Доставките на германско свинско месо за Китай по последни данни представляват около една четвърт от целия износ на свинско месо от Германия, пише Die Zeit.

Към момента Германия не може да се изнася свинско за Китай, тъй като за него не се издават ветеринарни сертификати, твърдят от групата на свиневъдите в Германия (ISN). Федералното министерство на земеделието обяви, че вече има дискусии по този въпрос. Колко бързо ще бъде взето решение не може да се предвиди. Южна Корея вече спря да внася свинско от Германия в четвъртък.

Въпреки че търговията в ЕС може до голяма степен да бъде запазена, в страни извън ЕС съществуват и други правила, каза управляващият директор на ISN Торстен Щак. За износа на животински продукти с отделните страни се сключват търговски споразумения, които са свързани със здравни изисквания. Настоящите правила за търговия със свинско месо с Китай и други азиатски страни изискват в Германия да няма случай на чума по свинете.

От сектора на месопроизводството допускат, че доставките до Китай, Япония и Корея ще спрат напълно. В този ред на мисли преди всичко продуктите, които не се търсят толкова силно в Германия, са застрашени засегнати от забрана за износ. Те включват кожи, уши, опашки и кости - части, които се възприемат като деликатес.

Германската ловна асоциация (DJV) посочи, че вирусът се е разпространил до 1000 километра под влияние на човека. За източник на огнището е идентифициран заразен хляб с колбас. "Ако се заколи болно прасе и от него се направи наденица или шунка, вирусът ще остане там още 100 дни", заяви говорителят на асоциацията Торстен Райнвалд. Ето защо е особено важно заразените животни да се изгарят, за да не може вирусът да се разпространи.