Топли думи и заем за 1,5 млрд. долара белязаха началото на визитата на Лукашенко в Русия

Срещата между руския президент Владимир Путин и Александър Лукашенко е първата след оспорваните президентски избори в Беларус

18:21 | 14 септември 2020
Обновен: 18:26 | 14 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин посрещна топло критикувания държавен глава на Беларус Александър Лукашенко и му предостави заем в размер на 1,5 милиарда долара в началото на преговорите в понеделник. Президентът Путин предложи пълната си подкрепа срещу едномесечните протести на опозицията заради спорните избори в Беларус, съобщава Bloomberg.

„Считаме Беларус за наш най-близък съюзник и, както съм ви казвал многократно по време на телефонни разговори, ще изпълним всички наши задължения“, каза Путин, който отново поздрави Лукашенко за преизбирането му и му пожела успех.

Сдържан на вид, Лукашенко благодари на Путин за подкрепата. „Тези събития показаха, че трябва да се придържаме по-близо до нашия по-голям брат“, каза той на първата им среща на четири очи от началото на политическата криза в Беларус.

Беларуската валута е подложена на натиск в продължение на месеци, вследствие на политическата криза. Тя поевтиня с повече от 8% през последното тримесечие. В „този труден момент“ за Беларус Русия ще предостави кредит от 1,5 млрд. долара и „се надявам, че това ще има подходящо въздействие върху финансовите пазари“, обяви Владимир Путин.

Преговорите в руския черноморски курорт Сочи започнаха ден, след като десетки хиляди се събраха на протест срещу Лукашенко в беларуската столица Минск за пета поредна неделя. През изминалия ден се стигна до безредици между граждани, жандармерията и маскирани мъже без отличителни знаци, които се опитваха да потушат протестите насилствено. Полицията е задържала 774 души, съобщи вътрешното министерство на Беларус в понеделник.

Путин е твърдо решен, че протестиращите няма да свалят Лукашенко, който управлява страната в продължение на 26 години, въпреки че Москва не му гласува доверие и ще насърчи евентуално му наследяване, заявиха петима близки до Кремъл служители, които пожелаха да останат анонимни.

В телефонно обаждане с Путин в понеделник френският президент Еманюел Макрон подчерта необходимостта от политическо решение в Беларус „без външна намеса“, се посочва в изявление на Елисейския дворец. Президентът Путин затвърди позицията на Русия по противопоставяне срещу всякакви външни намеси в Беларус, гласи изявление на Кремъл.

Въпреки че опозиционното движение внимава в своята антируска позиция, Путин заяви готовност да изпрати полицейски части, ако е необходимо, които да помогнат на Лукашенко да потуши размириците в страната. Руският държавен глава изпрати репортери да заменят стачкуващи журналисти в Минск и започна преговори за преструктуриране на дълга на Беларус.

Опозицията в Беларус, която се обедини зад Светлана Тихановская, настоява, че тя е победителят на изборите. Опозиционният лидер сега се намира в изгнание в Литва и призова Лукашенко да започне преговори по предаване на властта. Той отхвърли всякакъв компромис с протестиращите.

Кризата, обхванала най-близкия партньор на Москва, напомня за бунтовете, които отстраниха проруските лидери в Украйна и Армения от 2014 г. Тя идва само седмици, след като Путин промени руската конституция, за да удължи мандата си с две десетилетия, потенциално до 2036 г.

Европейският съюз и САЩ осъдиха репресиите срещу протестиращите в Беларус и отхвърлиха изборния резултат, но за момента само заплашват със санкции.

Сближаването на Лукашенко с Путин се случва една година, след като отношенията им се изостриха покрай призивите на Русия за по-задълбочена икономическа и политическа интеграция. Въпреки че отправи словесни атаки срещу Русия по време на изборите, Лукашенко подаде отново ръка на Москва, след като беларуските сили за сигурност прогониха насилствено от страната и арестуваха почти всички високопоставени опозиционни фигури на фона на брутална агресия срещу протестиращите.

Тихановская отправи предупреждение към Путин в изявление преди началото на преговорите, като посочи, че „каквото и да се съгласите по време на срещата в Сочи, няма да има законно измерение“, тъй като ще бъде отхвърлено от опозицията, след като тя дойде на власт. „Съжалявам, че решихте да проведете диалог с узурпатора, а не с беларуския народ“, каза още Тихановская.