Десетки хиляди протестират срещу Лукашенко в Минск

Предупрежденията за намеса на армията при ескалации са в сила

17:21 | 23 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Десетки хиляди хора в Беларус започнаха нови масови протести срещу президента Александър Лукашенко две седмици след противоречивите президентски избори, пише Die Zeit.

Граждани от всички части на столицата Минск се събраха в неделя следобяд на площад "Независимост" в Минск въпреки масовите заплахи от силовия апарат.

Чуваха се възгласи „Махай се“. Тъй като силите за сигурност бяха затворили много метростанции, големи групи демонстранти тръгнаха пеша. Протестът засега протича мирно.

Стотици хиляди участваха в мащабна демонстрация с протестен "Марш на свободата" миналата неделя.

"Незаконно е провеждането на масови мероприятия", предупреди МВР. Генерал-майор Иван Кубраков от полицията в Беларус заяви във видео обръщение, че съществува риск от провокация. По думите му хората трябва да стоят далеч от площада "Независимост". Лукашенко заплаши, че ще предприеме "ударни действия".

Министерството на отбраната предупреди в изявление: "Ако има нарушения на реда или размирици на тези места, ще се наложи да си имате работа с армията".

Лукашенко многократно е заплашвал, че ще използва армията, за да подсили властта си, ако е необходимо. Много граждани в Беларус от седмици подчертават, че вече не се страхуват от „последния диктатор на Европа“.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че предлаганата от Лукашенко конституционна реформа може да реши политическата криза. Програмата на опозицията под ръководството на Светлана Тихановска според него не е нито конструктивна, нито насочена към диалог. Няма да е възможно да се докаже, че Лукашенко не е спечелил изборите, каза още Лавров, цитиран от агенцията Интерфакс.

Държавните и правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз (ЕС) не признават резултата от противоречивите президентски избори в Беларус. “Изборите не бяха нито честни, нито свободни”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след специалната среща на върха на ЕС за политическата криза в Беларус.

Опозицията в Беларус се надяваше на ясен сигнал за подкрепа от специалната среща на върха, проведена като видеоконференция: държавните и правителствените ръководители не трябва да признават неотдавнашните избори на президент Александър Лукашенко, смятат те.

Привържениците и опозиционните активисти на Тихановска я смятат за истинския победител в президентските избори. Но след 26 години на власт сега Лукашенко възнамерява да поеме шести мандат. На публични изяви наскоро той категорично отказа да прехвърли властта.

Самият Лукашенко посъветва държавните и правителствените ръководители на ЕС да се справят със собствените си проблеми.

"Преди да ни сочите с пръст, трябва да поставите теми като " жълтите жилетки "във Франция или безпокойството в САЩ на дневен ред във фокуса на вашите срещи", каза той в Минск, предава държавната агенция Belta.

Лукашенко отбеляза в рамките на заседание на Съвета за сигурност, че Западът има много свои проблеми. "Не бива да посочвате Беларус днес, за да се разсее вниманието от проблемите, които съществуват във Франция, САЩ, Германия и т.н.", изтъкна той.

Според официалните резултати от изборите Лукашенко е спечелил около 80% от гласовете при гласуването преди около две седмици, а кандидат-президентът Светлана Тихановска е получила само около 10% от вота. Беларуската опозиция обвинява Лукашенко в измамни схеми. ЕС определи вота  като "нито свободен, нито справедлив". Британското правителство вече обяви, че не приема резултата.

Лукашенко е „загубил всякаква легитимност в очите на нашата нация и на света“, заяви Тихановска в изявление от Литва. Тя призова да не се признава „този лъжовен избор“.