Путин засилва подкрепата към Лукашенко на фона на неспирните протести в Беларус

Лидерите на Русия и Беларус ще се срещнат в понеделник в Сочи

12:16 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Подкрепата на руския президент Владимир Путин към неговия дългогодишен съюзник Александър Лукашенко се засилва на фона на продължаващите вече месец протести в Беларус, пише Bloomberg. 

Путин, който ще домакинства на разговори с Лукашенко в понеделник в Сочи, е твърдо решен, че демонстрациите на опозицията в Беларус няма да свалят от власт президента, заявиха запознати източници, пожелали да запазят анонимност. 

Срещата ще бъде първата за двамата лидери, след като протести завладяха Беларус заради съмнения в честността на изборната победа на президента. Демонстрациите не показват признаци на охлаждане, докато Лукашенко изглежда няма намерение да работи за постигането на консенсус. 

“Беларус е от много голямо значение” за Русия, заяви Михаил Виноградов, политолог. “Путин не иска да приключи от губещата страна”, добавя той. 

Кризата, обхванала най-близкия партньор на Москва, е отзвук на революциите, които свалиха проруските лидери в Украйна и Армения от 2014 г. насам, и се случва няколко седмици, след като Путин направи промени в конституцията на Русия, които му позволиха да удължи управлението си, продължаващо две десетилетия, до 2036 г. 

Руското ръководство е изумено от мащабите на вълненията в Беларус, посочват източници, близки до Кремъл. Въпреки че Москва не вярва на Лукашенко, тя не може да приеме опозицията, идваща на власт чрез улични протести, и ще го подкрепи, докато насърчава стъпки към евентуалното му наследяване, добавят те.

Европейският съюз и САЩ осъдиха репресиите срещу опозицията в Беларус и обявиха, че не признават изборните резултати, но до момента само заплашват страната с налагането на санкции. 

Опозицията в Беларус, която се обедини зад Светлана Тихановская, заяви, че тя е спечелила изборите и иска Лукашенко да започне разговори за предаване на властта. 

Миналия месец Путин заяви, че се е договорил с Лукашенко да изпрати руска полиция, за да помогне за потушаване на вълненията, ако е необходимо. Русия изпрати и медийни служители в Беларус, за да замени стачкуващия персонал в държавната телевизия.

Връзките между Лукашенко и Путин се влошиха през миналата година, след като той се противопостави на натиска на Русия за по-дълбока интеграция и насочи страната към сближаване със Запада.