Русия подкрепя Лукашенко с резерв от полицейски сили

Полският премиер Матеуш Моравецки обаче се възпротиви

19:45 | 27 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви, че Кремъл е създал „резерв от полицейски сили“ в подкрепа на беларуския лидер Александър Лукашенко, въпреки че те няма да бъдат изпратени в страната, ако безредиците там не излязат извън контрол, предава Investor.bg, базирайки се на руската осведомителна агенция Интерфакс.

Изявлението е най-силният сигнал на Кремъл до момента, че е готов да използва сила, ако е необходимо, в Беларус, която е най-близкият му съюзник сред бившите съветски републики. Думите на Путин предизвикаха реакция от съседната на Беларус и член на НАТО Полша, която поиска от Москва да се откаже от всякакви планове за намеса.

“Ние имаме, разбира се, известни задължения към Беларус и въпросът, който постави Лукашенко, беше дали ще предоставим необходимата помощ“, каза Путин.

„Уведомих го, че Русия ще изпълни всичките си задължения. Александър Григоривич (Лукашенко) ме помоли да създам резерв от полицейски сили и аз го направих. Но се съгласихме, че те няма да бъдат използвани, ако ситуацията не излезе извън контрол“, допълни руският президент.

Полският премиер Матеуш Моравецки не закъсня с реакцията си. Полша „призовава Русия незабавно да оттегли плановете си за военна намеса в Беларус под фалшивото извинение за „възстановяване на контрола“ – враждебен акт в нарушение на международното право и човешките права на беларуския народ, който трябва да бъде свободен да решава собствената си съдба“, написа Моравецки в Twitter.

Още по темата прочетете в Investor.bg.