Поддръжници на Алексей Навални постигат успехи на изборите в Русия

Управляващата партия "Единна Русия" възприема себе си като победител

08:59 | 14 септември 2020
Обновен: 09:14 | 14 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Поддръжниците на руския опозиционер Алексей Навални реализираха успех в рамките на местните избори в Русия. Управляващата партия "Единна Русия" и кандидатите, подкрепени от президента Владимир Путин, постигнаха ясна победа в много региони. Поддръжниците на Навални обаче се отличиха с добри резултати в Новосибирск - третият по брой население град в Русия, пише Die Zeit.

В преобладаващия от студенти град Томск изглеждаше така, сякаш „Единна Русия“ е загубила мнозинството си. Член на местната избирателна комисия Татяна Дорошенко заяви, че не може да си спомни управляващата партия някога да се е справяла толкова зле през последните 15 години.

В момента Алексей Навални е подложен на лечение в Берлин. Руският опозиционер продължава да е в тежко състояние, след като колабира по време на полет от Томск до Москва.

Според германското правителство лаборатория на Бундесвера е установила, че той е бил отровен с невропаралитичния агент "Новичок". Канцлерът Ангела Меркел поиска от правителството в Москва да изясни случая, който очевидно обтяга германско-руските отношения.

Регионалните избори в Русия продължиха за първи път три дни. Те бяха считани за важен тест за нагласите към Путин.

Лидерът на "Единна Русия" Дмитрий Медведев заяви, че според проучванията след изборите неговата партия ще се отличи като победител. Според независимата група за наблюдение на избори Golos са докладвани над 1500 манипулации, сред които и размяна на предварително попълнени бюлетини за подадени на място.