Алексей Навални е отровен с новичок, обявиха германските власти

Заключенията увеличават още повече напрежението между ЕС и руския президент

19:33 | 2 септември 2020
Обновен: 19:40 | 2 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Алексей Навални. Снимка: Bloomberg
Алексей Навални. Снимка: Bloomberg

Германските власти обявиха, че тестовете са показали „единодушно“, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен с новичок. Това е значително ескалиране на напрежението с Кремъл и накара рублата да поевтинее, пише Investor.bg.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще се консултира с Европейския съюз и съюзниците от НАТО за координиран отговор във връзка с инцидента. Също така Берлин настоява за незабавно обяснение от руското правителство, заяви говорителят на канцлера Щефан Зайберт.

„Стряскащ развой на събитията е това, че Навални е станал жертва на нападение с химичен невропаралитичен агент“, посочи Зайберт. „Правителството осъжда тази атака“, допълни той. Очаква се по-късно в Сряда Меркел да направи изказване по случая.

Заключенията на германската военна лаборатория, натоварена със задачата да установи какво точно е веществото, с което е отровен Навални, увеличават още повече напрежението между Европейския съюз и руския президент Владимир Путин. В петък канцлерът заяви, че е възможно да се прибегне до координиран отговор на страните в блока.

Алексей Навални се лекува в болница в Берлин, където е в медикаментозна кома откакто пристигна в германската столица на 22 август.

Същият химикал новичок бе използван и при опита за покушение срещу бившия руски агент Сергей Скрипал през март 2018 г. във Великобритания. Тогава Лондон експулсира 150 руски дипломати в отговор на атаката.

Продължението на статията прочетете в  Investor.bg.