Мицотакис: Гърция е готова да поднови преговорите с Турция

Напрежението между двете страни отслабва след изтеглянето на турския кораб Oruc Reis

16:02 | 13 септември 2020
Обновен: 16:17 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната му е готова да започне нов кръг от преговори с Турция, след като Анкара реши да изтегли кораба си за проучвателна дейност Oruc Reis от оспорвани води в Източното Средиземноморие, съобщава Bloomberg. 

“Изтеглянето на Oruc Reis е положителна първа крачка”, коментира Мицотакис в рамките на пресконференция в неделя. “Въпросът е да има приемственост” и след като има деескалация на напрежението от страна на Турция, Гърция е винаги готова да седне на масата за преговори, обяви той. 

Напрежението между Гърция и Турция нарасна през август, след като Турция възобнови проучванията за природен газ в регион, където нейните претенции са оспорвани от Кипър. Страната започна и военноморски учения и енергийни проучвания във води, в които Атина и Анката оспорват изключителните си икономически права. Оттогава насам двете страни, които са членки на НАТО, разгърнаха военните си флотове в района, като Франция също разшири военното си присъствие в отговор на действията на Турция. 

Оспорваните територии

Оспорваните територии в Средиземно море. Графика: Bloomberg 

Гърция твърди, че островите трябва да се имат предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена страна, в съответствие с изискванията на ООН, които Турция не е подписала. Според Анкара континенталния шелф на дадена държава трябва да се измерва от континенталната ѝ част, като районът на юг от гръцкия остров Кастелоризо, които е само на няколко километра от Турция, попада в нейната изключителна икономическа зона. 

Мицотакис заяви още, че от 18- те френски изтребителя Rafale, които Гърция ще закупи с цел да замени по-старите си Mirage, шест ще бъдат нови, а 12 ще са използвани. 

“Очакваме първите изтребители да пристигнат в Гърция в средата на 2021 г. и придобиването да бъде напълно завършено най-късно до началото на 2022 г.”, добави премиерът.