Гърция призовава ЕС да наложи санкции на Турция

Газовият конфликт е акцент по време на среща на върха в Корсика

16:19 | 10 септември 2020
Обновен: 16:19 | 10 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Преди срещата на върха на европейските средиземноморски страни в четвъртък гръцкото правителство изиска да се наложат санкции от страна на Европейскя съюз (ЕС) срещу Турция в контекста на газовия спор, пише Die Zeit.

"ЕС трябва да се намеси, ако Турция не отстъпи в спора за газовите находища в Източното Средиземноморие", пише в свое изявление гръцкият премиер Кириакос Мицотакис за френския вестник Le Mond.

Според Мицотакис мерките могат да бъдат взети в рамките на специална среща на върха относно външната политика на ЕС на 24 септември. Ако дотогава Турция „не се вразуми“, той не вижда друга възможност.

В интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung Мицотакис обвини турското правителство, че се държи „по-малко като партньор и повече като провокатор“. Атина подкрепя диалога с Анкара, "но не с оръжие", пише той.

Конфликтът около газовите находища е във фокуса на срещата на върха в Корсика в четвъртък. Френският президент Еманюел Макрон покани на нея Гърция и Кипър, както и Италия, Испания, Португалия и Малта.

Преди това трябва да се проведат двустранни разговори между Макрон и Мицотакис. Те биха могли да касаят и пожара в бежанския лагер „Мория“ на гръцкия остров Лесбос и ситуацията около гражданската война в Либия. Основната цел е да "да се изяснят" отношенията с Турция, уточни съветник на Макрон.

Според Макрон Турция вече не е партньор в средиземноморския регион. По неговите думи поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно конфликта в Либия и проучването на природен газ е "неприемливо".

Макрон се обяви за влизането в „конструктивен диалог с Турция“.

Гърция и Кипър смятат, че Турция проучва незаконно природен газ в морската зона на двете страни. Турското правителство отхвърля твърденията, като според тях водите принадлежат към континенталния шелф на Турция.

Франция наскоро увеличи военното си присъствие в Източното Средиземноморие, освен това възникнаха предположения, че страната иска да достави до 20 бойни самолета и фрегати на Гърция. Гръцкото правителство вече беше обявило нови програми за въоръжение и спомена за военни заплахи от Турция. И двете страни преди това са изпратили свои военни на маневри в района.