Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Христо Анастасов: Реален военен конфликт между Турция и Гърция е "на косъм" да се случи

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 01.09.2020

21:06 | 1 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Предизвикателствата през следващия президент на САЩ са огромни. Единството на нацията е залогът за следващия президент на САЩ. Той ще трябва да обедини нацията отново. Това мнение изрази политологът Христо Анастасов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Анастасов е на мнението, че всяка враждебна сила спрямо САЩ – Русия и Китай, иска слаб президент и нов ред.

"В Америка се случва голяма многопластова криза. За нея това може да се окаже най-голямата криза от Голямата депресия насам".

Според политолога неизлизането от кризата през 2008 г. в комбинация с проблемите от последните 40 години води до сегашната ситуация. Той очерта няколко аспекта на статуквото в Америка – сред тях е сриването на стандарта на част от средната класа през 2008 г., което поражда няколко "врящи гърнета".

На тази база по думите на Анастасов има двама поредни президенти, единият от които "идва за бомбастична промяна на обществото" – Барак Обама,  а за Доналд Тръмп гостът каза, че е дошъл със заявка за пълно "прибиране" на Америка и преобръщане на цялостното общество.

"Вместо това: първият създаде чувство за неудовлетвореност в голяма част от обществото. Вторият е напът да раздели обществото на две непримирими една към друга части. Разграничителните линии са социалното положение и образованието".

Според политолога "гангрената" в американското обществото е концепцията от времето на Роналд Рейгън, че "хората, оставени сами на себе си, са достатъчно отговорни сами да се издърпат и държавата е тук само за да ги пази физически".

"От друга страна, стои расовият проблем, както и провалът на интеграцията на гетата, бялата работническа класа и декласираната средна", допълни той.

"В Европа не виждаме политически срив, какъвто виждаме в Америка".

Анастасов е убеден, че трагичното справяне с кризата ще бъде във вреда на Тръмп и безработицата от над 10% ще е основен аргумент на демократите.

Гостът взе отношение и по повод някои актуални теми в Европа и очерта два основни акцента в своя анализ - кризата в Източното Средиземноморие и тази в Беларус.

"Реален военен конфликт между Турция и Гърция е "на косъм" да се случи".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.