НАТО: Турция и Гърция са съгласни да преговарят за намаляване на напрежението

През последните седмици напрежението между двете страни нараства

22:25 | 3 септември 2020
Обновен: 22:33 | 3 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

НАТО заяви, че Турция и Гърция ще обсъдят начини за намаляване на напрежението, предизвикано от енергийните проучвания на Турция в Източното Средиземноморие, предава Bloomberg. 

„Съюзниците се договориха да започнат технически преговори в рамките на НАТО за избягване на конфликти и за намаляване на риска от инциденти в Източното Средиземноморие“, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в четвъртък.

През последните седмици напрежението между Турция и Гърция нараства заради оспорваните териториални води, докато турското правителство се стреми към енергийни проучвания. Спорът поражда притеснение за потенциална военна конфронтация между двете страни.

„Оставам в тясна връзка с всички заинтересовани съюзници, за да намерим решение на напрежението в духа на солидарността на НАТО“, каза Столтенберг. 

Представител на гърцката власт, пожелал анонимност, заяви, че единствената деескалация, която Гърция ще признае, ще бъде незабавното отстраняване на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф.