Институтът DIW повиши оценката си за БВП на Германия за 2020 г.

Според новата оценка се чака свиване на германската икономика с 6%

14:10 | 10 септември 2020
Обновен: 14:10 | 10 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще се свие с 6% заради коронавирусната криза през 2020 г според прогноза на Германския институт за икономически изследвания (DIW), предава Die Zeit.

През юни DIW прогнозира спад от 9,4%. Държавният пакет стимули на стойност милиарди насърчава най-голямата европейска икономика "да премине през кризата по-добре в сравнение с предварителните опасения", коменира ръководителят на DIW Клаус Михелсен.

Федералното правителство обаче очаква спад от едва 5,8%. Това все още е сигнал, че е възможно да предстои най-лошата рецесия от следвоенния период.

Според Михелсен германската икономика се справя добре "предвид обстоятелствата". За 2021 г. DIW очаква ръст от 4,1%, а за 2022 г. - от 3%. Ниво, подобно на това преди кризата, е малко вероятно да бъде достигнато за година и половина, ако няма нови вълни от инфекции и ограничения.

„Би било погрешно да се мисли сега, че кризата ще отмине бързо“, заяви президентът на DIW Марсел Фратцчер. Според него могат да възникнат още пречки - още компании могат да фалират, както и безработицата да се увеличи. През 2021 г. половин милион души биха могли да са без доходи.

Според Фратцшер въпреки ревизираната в посока нагоре прогноза е твърде рано да се водят дебати относно „дълговата спирачка“ или предстоящия край на подкрепата за служителите и компаниите, тъй като това може да навреди на доверието на бизнеса и домакинствата. Въпреки това тези мерки не трябва да блокират структурни промени, например по отношение на опазването на климата и дигитализацията в автомобилната индустрия.

Намаляването на частичната безработица може предимно да задвижи потреблението и да спре рецесията. Това се подкрепя и от временното намаляване на ДДС и ниската инфлация. Освен това според становището на DIW спестените пари в кризата вече могат да бъдат похарчени отново.

Към момента обаче не се наблюдава увеличаване на износа, тъй като икономиките на много важни търговски партньори като САЩ или съседните европейски държави са пострадали повече.

"Търсенето на германски машини и превозни средства вероятно ще бъде ограничено за дълго време", коментират от DIW. Производството обаче вече се възстановява, тъй като износът за Китай отново се ускорява.