Германското потребителско настроение се помрачава заради пандемията

Притесненията относно втора коронавълна и възможни загуби на доходи тревожат потребителите

16:10 | 28 август 2020
Обновен: 16:16 | 28 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Възстановяването на потребителския климат в Германия засега е прекъснато. След три силни поредни увеличения показателят за него пада осезаемо, обяви в петък Институтът за пазарни проучвания GfK. Икономическите очаквания и склонността на потребителите да пазаруват се увеличават, но очакванията им за доходи се влошават. На този фон GfK прогнозира спад от 1,8 пункта за септември, с 1,6 пункта по-малко от август, пише Manager Magazin.

За настоящото проучване пазарните изследователи оцениха данни от около 2000 потребители. Поради пандемията потребителският климат се понижи до историческо дъно през май, но отново нарасна от юни.

Експертът към GfK Ролф Бюркл обясни спада на потребителския климат през септември с нарастващия брой инфекции и страха от затягане на ограниченията около коронавируса. Намаляването на данъка върху добавената стойност може да подкрепи склонността към потребление, но в момента „все още не дава по-силен тласък“, смята ескпертът.

Очакванията за доходите значително падат

Според GfK несигурността е особено очевидна по отношение на очакванията за доходите, които след три поредни увеличения претърпяха забележими загуби през август.

Показателят се понижи с 5,8 пункта до 12,8 пункта – намаление от 37 точки в сравнение с предходната година. Увеличението на склонността към спестяване също сигнализира за нарастваща несигурност и представлява тежест върху потребителския климат.

За разлика от перспективите за доходи, склонността към потребление нараства с 1,2 пункта, отбелязва GfK. С 43,7 пункта в момента индикаторът е само с 5 пункта под стойността си от предходната година.

Икономическите перспективи на потребителите също се увеличават за четвърти пореден път през август, но само леко с 1,1 пункта. По този начин показателят се изкачва до 11,7 пункта. По-добра стойност е измерена за последно през ноември 2018 г. – 14,8 пункта.

Междувременно брутният вътрешен продукт на Германия се свива с 9,7% през второто тримесечие на годишна база, съобщава Федералната статистическа служба. Първоначалната оценка на институцията е за спад от 10,1%. Този спад е най-резкият, откакто се изготвят данни за тримесечията за Германия от 1970 г.

Основната причина за спада са мерките за ограничаване на пандемията, които парализираха голяма част от икономиката през пролетта - магазините, хотелите и ресторантите трябваше да се затворят, предприятията да прекратят производството си частично или изцяло, а търговските панаири, конференции и концерти бяха отменени. Туристическата индустрия беше блокирана до лятото. Кината, театрите, музеите досега не можеха да планират дейност при пълен капацитет.

Като добра новина може да се открои, че се прокрадва настроение на предпазлив оптимизъм в експортната индустрия. Според неотдавнашно проучване на базирания в Мюнхен Институт за икономическия изследвания Ifo към момента повече германски компании очакват подобрение на експортния бизнес, отколкото влошаване.