БВП на Германия се свива най-рязко от 1970 г.

Основната причина са мерките за ограничаване на пандемията

12:23 | 25 август 2020
Обновен: 12:24 | 25 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се свива с 9,7% през второто тримесечие на годишна база, съобщава Федералната статистическа служба. Първоначалната оценка на институцията е за спад от 10,1%, предава Die Zeit.

Този спад е най-резкият спад, откакто се изготвят данни за тримесечията за Германия през 1970 г.

Основната причина за спада са мерките за ограничаване на пандемията, които парализираха голяма част от икономиката през пролетта - магазините, хотелите и ресторантите трябваше да се затворят, предприятията да прекратят производство частично или изцяло, а търговските панаири, конференции и концерти бяха отменени. Туристическата индустрия беше блокирана до лятото. Кината, театрите, музеите досега не можеха да планират дейност при пълен капацитет.

За третото тримесечие на тази година икономистите очакват значителен растеж на фона на разхлабените ограничения.

Въпреки това с новите дебати около затягане на политиките, възниква безпокойството икономиката да не пострада отново. Федералното правителство прогнозира за 2020 г. най-лошата рецесия в следвоенния период на страната. Според прогнозата БВП на най-голямата европейска икономика вероятно ще се срине с 6,3% за тази година.

В допълнение към това рецесията, на фона на пандемията, е довела до дефицит в германския държавен бюджет.

През първата половина на годината правителството, провинциите и социалноосигурителните институции са похарчили 51,6 милиарда евро повече, отколкото са спечелили, съобщават още от Федералната статистическа служба. Дефицитът съответства на 3,2% от брутния вътрешен продукт. За сравнение, през първата половина на 2019 г. все още има излишък от 46,5 милиарда евро.

През 2020 г. германската държава вероятно ще отчете оцветени в червено данни. Бундесбанк очаква дефицит от около 7% до края на годината.

"Данъчните приходи се сриват, докато разходите не само продължават, но в някои случаи, както при застраховката за безработица, рязко нарастват поради кризата", обясниха от институцията.

Междувременно икономически експерти в Германия настояват за сдържаност преди решение за удължаване на мерките за схемата за частична безработица. Ръководителят на експертния съвет от икономически експерти Ларс Фелд се изказа срещу значително удължаване на обезщетенията за частична безработица, съобщава Die Zeit.

"Този тип помощи са сериозни инструменти, на първо място - за предотвратяване на безработицата", каза Фелд преди консултациите, допълвайки обаче, че използването им в дългосрочен план носи недостатъци.

Като добра новина може да се открои, че се прокрадва настроение на предпазлив оптимизъм в експортната индустрия. Според неотдавнашно проучване на базирания в Мюнхен институт за икономическия изследвания Ifo към момента повече германски компании очакват подобрение на експортния бизнес, отколкото влошаване.