Забавянето на германското производство е сигнал за дълго възстановяване

Германската индустрия отчита забавяне на растежа при производството и поръчките към заводите

10:35 | 7 септември 2020
Обновен: 10:35 | 7 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските производители увеличават производството за трети пореден месец, въпреки че темпът на растеж значително се забавя през юли, съобщава Bloomberg. 

Индустриалното производство се увеличава с 1,2%, което е под очакванията на икономистите. За сравнение месец по-рано беше регистрирано повишение с 9.3%. Ръстът е поведен от автопроизводителите, докато при производството на машини има отстъпление. Производството на инвестиционни стоки се повишава с 2,1%. 

Германската индустрия

Германската индустрия отчита забавяне на растежа при производството и поръчките към заводите. Графика: Bloomberg 

Германското икономическо министерство посочва, че индустрията се възстановява до близо 90-процентен капацитет спрямо предкризисните нива, като очакванията са подобрените нагласи и намаляващата краткосрочна заетост да продължат да движат възстановяването, въпреки че това ще отнеме известно време. Отделен доклад от петък показа, че търсенето към германските заводи се забавя.

Германската икономика се опитва да се съвземе след месеците на ограничения заради коронавирусната пандемия, които доведоха до затварянето на множество заводи и временно или постоянно освобождаване на служители. Въпреки че икономическото възстановяване беше рязко през лятото, гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман потуши оптимизма, като заяви миналата седмица, че възстановяването ще е дълго и неравно. 

Някои скорошни индикатори предполагат, че инерцията започва да се забавя в части на еврозоната на фона на подновения ръст на новозаразени с коронавирус и тревогите около въвеждането на потенциални нови ограничения. Някои правителства вече въведоха рестрикции по отношение на пътуванията и наредиха на жителите си да носят предпазни маски. 

Несигурните перспективи ще бъдат тема на дискусиите на заседанието на Европейската централна банка тази седмица. Повечето икономисти прогнозират, че Управителният съвет ще запази непроменена политиката си в четвъртък, въпреки че очакванията са за ново увеличаване на програмата за изкупуване на облигации преди края на годината.