Безработицата в Германия нараства, но не заради коронавируса

Схемата за частична безработица вече се прилага по-малко

18:04 | 1 септември 2020
Обновен: 18:04 | 1 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Броят на безработните в Германия отново нараства през август с 45 хил. повече на месечна база и с 636 хил. повече на годишна база до 2.955 милиона души. Равнището на безработица се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,4% а в периода от юли до август, съобщава Der Spiegel.

Безработицата обикновено нараства през август, тъй като трудовите правоотношения и обученията приключват преди лятната ваканция. За сравнение през август 2019 г. броят на хората без работа се увеличава с 44 хил. в сравнение с предходния месец - почти колкото и през тази година.

Както и през юли, безработицата не нараства допълнително заради коронакризата, подчерта директорът на Федералната агенция по заетостта в Германия Детлеф Шийле.

Според проучване на Института за пазарна икономика Ifo в Германия схемата за частична безработица се прилага по-малко. По данни от проучването през август 37% от компаниите са използвали съкратено време, докато през юни техният дял е бил 42%.

В момента различни експерти виждат признаци за възстановяване на пазара на труда в най-голямата европейска икономика - отчасти благодарение на процедурата за съкратено работно време, която ограничава мащаба на съкращенията. Те обаче са обезпокоени от нарастващия брой инфекции и страха от нови ограничения.