Кризата в Германия: Най-лошото свърши, чака се бързо възстановяване

Страната намалява традиционната си зависимост от износа

16:44 | 1 септември 2020
Обновен: 16:44 | 1 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия очаква ударът от коронавирусната криза да бъде по-малък спрямо първоначалните очаквания, тъй като страната намалява традиционната си зависимост от износа, съобщава Bloomberg.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел прогнозира, че БВП на страната ще се свие с 5.8% през тази година. Въпреки че това също би означавало да стане факт една от най-тежките рецесии от края на Втората световна война, то все пак това е по-малък спад спрямо прогнозата от април за 6.3%, тъй като усилията за засилване на вътрешното търсене дават плодове.

Сравнително умереният спад е „важен знак, че успяхме да стабилизираме вътрешното търсене и да се разграничим до голяма степен от развитието на световната икономика“, коментира министърът на икономиката на Германия Петър Алтмайър. По думите му се очаква бързо възстановяване във V-образна форма и най-лошото е свършило.

Правителството прогнозира спад на износа с 12.1% през тази година в сравнение със спад от 8.1% за вноса и 3.6% за вътрешното потребление. Търговският излишък на Германия беше един от източниците на напрежение с президента Доналд Тръмп, а търговските конфликти на САЩ с Китай засегнаха Германия, дори преди пандемията да засегне икономиките по целия свят.

„Въпреки че страната може да избегне ново цялостно блокиране въпреки скорошния ръст на заразените, търговските партньори на Германия могат да ограничат активността си, каза още Алтмайер.

Според него глобалната икономическа среда може да остане трудна за по-дълго време и глобалната рецесия ще бъде значително по-силна, отколкото по време на финансовата криза през 2008 и 2009 г.

И все пак възстановяването в Германия ще бъде с по-бавно темпо през 2021 г. с ръст от 4.4%. Това е под предишната прогноза за повишение с 5.2%, като по сумите на Алтмайер нивата от преди кризата едва ли ще бъдат постигнати до 2022 г.

Данните от вторник показват, че безработицата в Германия е намаляла през август, а показателят на заводската активност е нараснал до 22-месечен връх. И все пак производственият доклад на IHS Markit не беше положителен. Компаниите от секторите, свързани с машини и оборудване, които са по-изложени на глобалното търсене, остават слаби и бизнесът продължава да съкращава работни места.

Алтмайер заяви, че Германия ще излезе по-силна от кризата и неговата оптимистична оценка е в ярък контраст със строгото предупреждение на Меркел от миналата седмица. Канцлерът заяви, че коронавирусната криза ще се влоши, преди да се подобри, защитавайки решението на нейното правителство да се откаже от политиката си на балансиран бюджет.