Ръководителят на Volkswagen: Не подготвяме сделка с Tesla

Хърбърт Дийс изпозлва LinkedIn, за да обясни, че целта на срещата му с Илон Мъск не е била постигането на споразумение

09:02 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ръководителят на Volkswagen Хърбърт Дийс използва LinkedIn, за да изясни, че няма постигната сделка след срещата му с главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Германия, пише Bloomberg. 

“Туко що карахме ID.3 и разговаряхме - няма сделка/съюз, който да създаваме”, написа Дийс в социалната мрежа, добавяйки снимка с Мъск. 

Двамата автомобилни ръководители се срещнаха за около два часа в четвъртък вечерта на малко летище в Брауншвайг, където Мъск тества електрическия автомобил ID.3 на VW. В миналото Дийс няколко пъти е хвалил постиженията на Мъск. 

"Благодаря за посещението, Илон!" написа Дийс в отделен коментар в LinkedIn. „Трябва да опитате нашия Porsche Taycan. С нетърпение очакваме следващата ни среща", добави главният изпълнителен директор на Volkswagen. 

Най-големият европейски производител на автомобили възобнови производството си в завода във Волфсбург преди четири месеца след шестседмично спиране заради ограниченията за овладяване на разпространението на коронавируса. 

В завода работят около 50 000 души и са произведени над 700 000 автомобила миналата година, което е почти два пъти повече от производство на Tesla.  

Икономическият спад в началото на тази година допринесе за загубата на VW от 2,4 милиарда евро (2,8 милиарда долара) през второто тримесечие. Конкуренти като Renault и BMW също загубиха пари през периода. 

Във VW работят около 470 000 души в 20 европейски държави, което представлява по-голямата част от глобална работна сила на компанията от общо почти 665 000 души.  

VW заяви, че очаква регистрациите за нови автомобили в Европа да спаднат с около 25% тази година.