Volkswagen инсталира съоръжения за доброволни тестове за Covid-19 в Германия

Инфекциите в страната достигат четиримесечен връх

22:03 | 25 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen (VW) инсталира съоръжения за доброволни тестове за Covid-19 в обекти в цяла Германия на фона на увеличаващия се брой на заразените с Covid-19 в цяла Европа, пише Bloomberg.  

До 2400 теста на ден могат да се правят във Волфсбург, където се намират централата и най-голямата фабрика на VW. Резултатите ще бъдат налични до 24 часа, каза Гунар Килиан, началник на персонала на VW, пред журналисти във вторник.   

„Предлагането на тестове помага бързо да се намалят инфекциите“, каза Килиан. „Сигурната работна среда за нашите колеги остава най-важният приоритет“, добави той.  

Най-големият европейски производител на автомобили възобнови производството си в завода във Волфсбург преди четири месеца след шестседмично спиране. 

В завода работят около 50 000 души и са произведени над 700 000 автомобила миналата година, което е почти два пъти повече от производство на Tesla.  

VW създава собствени съоръжения за тестване в „проходими контейнери“, които са подготвени за доброволни тестове на работниците. В крайна сметка компанията ще постави общо 10 контейнера в обекти в цяла Германия. 

След първоначалния успех със задържането на вируса, инфекциите в Германия достигат четиримесечен връх, отразяващ тенденцията в цяла Европа.  

Икономическият спад в началото на тази година допринесе за загубата на VW от 2,4 милиарда евро (2,8 милиарда долара) през второто тримесечие. Конкуренти като Renault и BMW също загубиха пари през периода. 

Във VW работят около 470 000 души в 20 европейски държави, което представлява по-голямата част от глобална работна сила на компанията от общо почти 665 000 души.  

VW заяви, че очаква регистрациите за нови автомобили в Европа да спаднат с около 25% тази година.