Ръководителят на Airbnb: Пандемията ще ни накара да видим повече от света, не по-малко

Коронакризата кара хората да откриват нови и нови разнообразни дестинации, посочва Браян Чески

22:02 | 4 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Браян Чески, съосновател и главен изпълнителен директор на Airbnb. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Браян Чески, съосновател и главен изпълнителен директор на Airbnb. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В първия месец на пандемията Airbnb отчете загуба от един милиард долара заради отменените резервации, което накара главния изпълнителен директор на компанията Браян Чески да заяви, че “пътуването, каквото го познавахме, приключи”, пише Bloomberg.

Тогава Чески предположи, че потребителите не биха се насочили отново към самолетите дълго време, като плановете им ще се диктуват от предприемането на повече предпазни мерки. Няколко месеца по-късно очакванията на Чески не са се променили значително. 

“Някои неща ще се завърнат, някои няма”, коментира Чески, прогнозирайки как може да изглеждат пътуванията след коронакризата. “Някои ден те ще са по-силни, отколкото някога са били. Но когато се завърнат, с пълни мащаби, ще изглеждат различно”, добави той. Според ръководителя сред промените ще са липсата на пренаселени туристически дестинации, бизнес пътуванията, както и по-малкото програми за лоялни клиенти. 

Чески смята, че кризата ще доведе до откриването на нови и нови разнообразни дестинации за посещения.

Главният изпълнителен директор коментира темата в критичен момент за него и неговата компания. Airbnb успя да отчете U-образно възстановяване от 90-процентния спад в резервациите си и коригирана загуба от 400 милиона долара за второто тримесечие до 22-процентно увеличение на годишна база на потребителските разходи през юли, като се насочи към дългоочаквано първично публично предлагане. 

Това не означава, че Airbnb е преодоляла кризата. Въпреки че потребителите резервират два пъти повече имоти в отдалечени райони спрямо миналата година, някои жилища в градските зони - основни за компанията, все още изпитват трудности, показват предоставени от Airbnb данни. 

Други данни на компанията показват, че отдаването на дългосрочни жилища под наем все още отчита интерес, въпреки че търсенето на места за прекарването на летни ваканции отслабва. Планирането на посещения от потребителите няколко дни преди заминаването също е все по-често, показват данните на Airbnb, което не е изненадващо, имайки се предвид несигурността относно ограниченията за пътувания по света. 

“Това, което виждаме, е огромна революция, която ще промени облика на пътуванията завинаги”, посочва Чески. “Някои хора очакват светът да се завърне към това, което беше. Промяната обаче се движи напред, не назад”, добавя той.