Ще отмине ли времето на Airbnb след края на пандемията?

Световните туристически места се затварят и екосистемата, която се развихри около тях, се разпада

17:55 | 4 април 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

През изминалото десетилетие приложението Airbnb, което свързва краткосрочните наематели с „уютните“ тавански помещения и петзвездни „преживявания“, се превърна в икономически кошмар за градове като Париж, Амстердам и Барселона, пише Bloomberg в свой анализ. 

Увеличеното търсенето подхрани туристическия поток, а това предизвика недостиг на жилища за местните жители и оказа допълнително напрежение върху обществената инфраструктура. Много градове започнаха да налагат ограничения по отношение на краткосрочното отдаване под наем на апартаменти.

Сега всичко това изглежда е история. 

Ако днес можехте свободно да се разхождате по най-известните градски улици, щяхте да видите как човечеството е спряло своя забързан ход.  

Националните карантини и глобалните забрани за пътувания изпразниха оживени горещи точки като операта в Сидни, нощните пазари в Банкок, Лувъра в Париж и Колизеума в Рим. 

Световните туристически места се затварят и екосистемата, която се развихри около тях, се разпада - включително Airbnb. 

Апартаменти, които някога са отдавани на заможни туристи, сега отчитат спад на резервациите от 41% до 96%. Помещенията вече се предлагат в сайтове за дългосрочно наемане или се предлагат на здравни работници в знак на солидарност. 

Според кмета на Париж в града има 100 000 празни и 100 000 жилища, които не са основни на собствениците им, а това подхранва усещането за социална несправедливост. Проучване на Airbnb в квартал в Лисабон, проведено между 2015 и 2017 г., установи, че е налице не споделена икономика, а буквално мания за купуване и отдаване под наем - 99% от краткосрочните наеми са през цялата година. 

Дали обществото ще иска да се върне към това след Covid-19? 

Докато домакините на Airbnb кандидатстват за финансова подкрепа, за да преодолеят кризата, може да помислят за бъдеще, което се очертава да е по-различно. 

Посткоронавирусният туризъм и градският живот може да не се възстановяват толкова бързо или гладко, както след предишни бедствия като атаките на 11 септември в САЩ или SARS. 

В Китай бавното възраждане на туризма е насочено към вътрешни, а не международни пътувания. Ако Франция загуби част от своите 2 милиона годишни китайски посетители и техните 4 милиарда евро разходи, това е мрачна перспектива за наемите. 

Но това ще бъде добре за жилищния фонд, а Европа ще има стимул да развива собствената си местна туристическа индустрия. По-малко известни алтернативи на световноизвестните забележителности може да пожънат успех. 

Не бива да си представяме, че градовете ще загубят способността си да концентрират работа, хора и пари. Най-големите европейски градове са преживели чума, холера и войни, взели повече жертви от Covid-19. А ние ще жадуваме за човешки контакт още повече след този вирус, смята инвеститорът Стефано Бернарди.