Airbnb официално подаде проспект за IPO

Компанията има шанс да избере да осъществи IPO на Нюйоркската фондова борса

11:05 | 20 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Airbnb обяви, че конфиденциално е подала проспект за първично публично предлагане (IPO) до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, с което прави изненадващ завой за компания, чийто бизнес първоначално беше опустошен от пандемията, заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Базираната в Сан Франциско фирма за краткосрочно отдаване на имоти под наем заяви, че броят на акциите и ценовия диапазон на предлагането все още не са определени. Airbnb се насочва към листване на акциите си на Nasdaq, като това не е сигурно, че ще се случи. Компанията има шанс да избере да осъществи IPO на Нюйоркската фондова борса".

Кирилова припомни, че в края на миналата година Airbnb заяви, че планира да стане публична, но плановете ѝ пострадаха, след като здравната криза засегна силно пътуванията по света. "Първоначално тя искаше нейният отдавна чакан дебют на публичните пазари да се случи чрез директно листване, което не включва набиране на допълнителен капитал, но сега тя планира да набере средства чрез традиционно IPO", допълни още редакторът.

Очаквайте видео материал с целия технологичен коментар.