БВП на Франция се свива с 13,8%

Потреблението, износът и инвестициите се сриват

14:14 | 28 август 2020
Обновен: 00:06 | 29 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на Франция се свива с 13,8% през второто трисемесечие в сравнение с предходното, сочи предварителната оценка на местната статистическа служба Insee, предава Die Zeit.

Потреблението, износът и инвестициите се сриват. Основната причина за спада са строгите мерки за предпазване от коронавируса.

Дори в момента във Франция отново се предприемат по-строги ограничения, отколкото в други държави. От 28 август хората в Париж навсякъде трябва да носят маска на открито.

Все пак има и изключения - всеки, който спортува навън джогинг или колоездене, например, вече може да го прави без наличието на предпазно средство, заяви полицейската префектура в Париж.

Преди това кметството в Париж протестира срещу изискването за носене на маска на колело.

„Смятаме, че това е лошо решение“, каза заместник-кметът Еманюел Грегоар, и добави, че подобна наредба ще доведе до това много хора вече да не карат велосипед. Полицейската префектура малко след това отстъпи.

В Париж изискването за маска на открито вече беше в сила в големи части на центъра на града. Въпреки това често на гражданите изобщо не им беше ясно къде е задължително и къде не да се носи маска.

Новото изискване за маска сега се прилага и в граничните с Париж департаменти Сен Сен Дени и Вал дьо Марн. Деца под  11-годишна възраст обикновено са освободени от това задължение.

Според предварителна прогноза на френското правителство брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция ще се свие с около 11% до края на 2022 г. в условията на коронакриза, съобщава Die Zeit.

"Въпреки че имаше силно възстановяване през в периода май-юни, до края на годината несигурността остава голяма - особено по отношение на Brexit, изборите в САЩ и новия китайски петгодишен план", заяви финансовият министър Бруно Льо Мер. Всичко това според него ще натовари световната търговия и респективно френския растеж.

От август бизнес лидерите в сферата на услугите и повечето индустриални сектори очакват стабилност, съобщиха от Френската централна банка. В строителството дейността се очаква леко да се подобри, за да достигне почти нормалните нива.