Потребителските цени в Ливан се покачват с над 110%

Икономическата криза в страната се задълбочава след експлозията в Бейрут по-рано през този месец

19:50 | 26 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ливан отчита пореден рязък скок на нивото на инфлацията през юли, тъй като финансовата криза в страната продължава с пълна сила, а краят ѝ не се вижда. Потребителските цени се покачват със 112.4% на годишна база през юли, докато през юни ръстът бе 90%, показват публикуваните в сряда данни на правителствената статистическа агенция, цитирани от Bloomberg. 

Цените на стоките се покачват до нива, които за последен път са регистрирани след края на гражданската война преди три десетилетия, след като ливанската валута рязко се обезцени на черния пазар и направи вноса значително по-скъп. Ливанските политици продължават да спорят относно решенията за справянето с финансовата и икономическата криза в страната. Политиците не могат да постигнат консенсус, дори и след опустошителната експлозия на пристанището в столицата Бейрут по-рано през този месец.

ООН изчислява, че към момента над половината от жителите на Ливан живеят в бедност и изпитват трудности да си позволят храни от първа необходимост и основни услуги.

Цената на хранителните продукти и безалкохолните напитки се повишава с малко над 336% на годишна база. Цените на електричество, водата, газта и други горива отчитат ръст само от 11.6% на годишна база, тъй като правителството запази субсидиите за петролните продукти.

От друга страна, дрехите и обувките поскъпват с близо 409%, а цените в хотелите и ресторантите се увеличават с почти 473%.

Ливанската централна банка използва малко от останалите резерви в чуждестранна валута, за да субсидира покупките на гориво, пшеница и лекарства. Гуверньорът на банката Риад Саламех коментира в интервю за Arab News, че се търсят нови начини за стимулиране на търговията. Той обяснява, че това се налага, тъй като централната банка ще трябва да спре субсидиите.

„В процес сме на създаването на други механизми на финансиране“, коментира Саламех.