Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владимир Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"

Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 13.08.2020

21:01 | 13 август 2020
Обновен: 11:18 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска

В началото на миналия век стълбът на държавността в Ливан бяха християните, а мюсолманите стояха около тях. Това обаче се промени, а стълбът стана контролираната от Иран "Хизбула". Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула", а взривът в Бейрут беше капакът на бездействието и корупционните схеми. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

Чуков посочи, че стремейки се да не прекъсва връзките с Ливан, Европа приема, че има разлика между политическото и военно крило в страната, което определя като терористично. “Хизбула" обаче създадоха много силно политическо крило още през миналия век”, коментира експертът. 

По негови думи част от проблемът е разцеплението между християните, което позволи на Мишел Аун да купи част от тях, създавайки “Свободно партиотично движение”. 

Според Чуков сформирането на ново правителство в Ливан ще е много сложно, защото там външният фактор е много важен. 

“Традиционната връзка на Ливан с Франция е много важна, защото френската държава създаде ливанската -  нейната конституция, начина на функциониране на институциите”, обясни арабистът. 

Той обаче посочи, че "Хизбула" най-вероятно ще се насочи към преговори със САЩ, защото в тях се адресират много други проблеми, включително иранското ядрено досие и сигурността на Израел. “Санкциите на САЩ срещу Ирак и Ливан са важен фактор - те бяха причината тези две държави да се срутят”, изтъкна Чуков.  

“Франция гледа национално, САЩ гледат регионално. Преговорите за създаване на следващо правителство в Ливан ще са много трудни”. 

По думите на арабиста друго предизвикателство по отношение на новото правителство в Ливан е фактът, че там са представени всички общности на Близкия изток, а отражение върху тях имат външните фактори. “Франция подкрепа маронитите, Иран - шиитите, а Саудитска Арабия - сунитите”, добави Чуков. 

Друга тема, която арабистът коментира, са действията на турския президент Реджеп Ердоган в Либия. Той отбеляза, че затишието във военните действия в Близкия изток до голяма степен се дължи на предстоящите президентски избори в САЩ, тъй като страните там изчакват да видят кой ще е следващият американски лидер. 

Гледайте целия разговор във видеото

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.