Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Общественият гняв в Ливан тепърва ще се разраства

Руслан Трад, журналист и анализатор, Бизнес старт, 10.08.2020

10:42 | 10 август 2020
Обновен: 11:20 | 10 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

След експлозията на пристанището в Бейрут видяхме гневна реакция от страна на обществото в страната, каквато дори политиците не са очаквали до такава степен. Видяхме бързо организирани хора, които бяха загубили собствените си жилища. Те са категорични, че ще останат на улицата, докато не си отиде политическия елит в Ливан. Самото доверие на хората спрямо институциите вече е на нулата след взрива. Това каза Руслан Трад, журналист и анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"В Ливан разочваровнието е като цяло срещу политическия модел, а не срещу конкретна партия или личност. Гневът бе силно изразен. Тевпърва ще има продължение на протестите и те ще бъдат много по-добре организирани".

Трад обясни, че ливанските политици винаги казват, че трябва да има реформи, особено когато ги притиснат донори като Франция.

"Една от целите на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Ливан бе да отправи послание относно нужните промени в страната", уточни журналистът.

Той допълни, че вече има една министерска оставка, но се очакват още. 

Трад коментира, че "Хизбула" има връзкка с кризата. 

"Обвиненията за взрива са насочени към "Хизбула". Администрацията на пристанището е свързана с партийните структури на "Хизбула", заяви той. 

"Хизбула" е основна политическа и военна сила в Ливан. Тя разполага с военно крило и партийни инструктори. Военното крило е по-добре организирано от ливанската армия. То разполага с най-подготвени военни кадри в страната. Това е следствие от гражданската война в Ливан".

Трад отбеляза, че са нужни пет млрд. долара за възстановяването на Бейрут.

"Ливан изтърпя много през последните години. Ще са нужни много пари, политическа и обществена воля. Много хора загубиха всичко, което имаха. Взривът отнесе цели квартали. Призивът в момента е да се дарява на неправителствени организации, а не на правителството, защото обществото му няма доверие", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук