Световните лидери ще участват в конференция за Ливан

Най-големите експлозии в историята на Бейрут са причинили щети на стойност от 10 до 15 милиарда долара

18:11 | 8 август 2020
Обновен: 18:11 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световните лидери, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, ще участват в международна конференция в неделя, на която ще бъде обсъдена подкрепата за Ливан след взривовете в Бейрут, съобщава Bloomberg.

Видеоконференцията ще бъде организирана съвместно от френския президент Еманюел Макрон и ООН. Макрон заяви, че ще се погрижи всяка помощ да отиде директно към ливанския народ, а не в "корумпирани ръце" по време на посещение в Бейрут в четвъртък.

Няколко съюзници на Ливан предложиха подкрепа след експлозиите във вторник на пристанище на Бейрут, от които починаха над 150 души, много са изчезнали, над 5 хил. са ранени и 300 хил. души са без дом, тъй като взривът частично унищожи града. Властите заявиха, че най-големите експлозии в историята на Бейрут са причинили щети на стойност от 10 до 15 милиарда долара.

Държавите от Персийския залив, европейските държави и САЩ изпратиха мобилни клиники, храни и лекарства в страната. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше в Бейрут в събота и обеща подкрепа.

Шефът на Арабската лига Ахмед Абул Гейт обеща да мобилизира регионалните усилия за осигуряване на подкрепа. Турция заяви, че е готова да помогне за възстановяването на пристанището, съобщи държавната агенция Anadolu, като се позова на турския вицепрезидент Фуат Октай по време на посещението му в Ливан в събота.

Страната, която почти изцяло разчита на вноса на горива, храни и суровини, може да използва пристанището на Турция Мерсин, в Средиземноморието, докато пристанището на Бейрут не бъде възстановено, като Анкара е готова също да помогне и с реконструкцията на сгради и да изпрати медицинска и хранителна помощ, съобщи още агенцията в Twitter.

Президентът на Ливан Мишел Аун заяви в петък, че разследването ще проучи дали инцидентът е причинен от бомба или друга външна намеса.

„Все още не е определена причината. Има възможност за външна намеса чрез ракета или бомба или друг акт “, каза Аун.

В знак на протест срещу настоящото правителство, подкрепено от Хизбула, партията на християнската общност Катаеб, която се противопоставя на управляващото мнозинство, обяви оставката на членовете си от парламента в събота, съобщи базираният в Ливан канал MTV в Twitter. При експлозията загина генералният секретар на партията Низар Наджарян.

Ливан арестува 20 души, включително пристанищни и митнически служители, и постави под домашен арест всички, които са имали официална роля в пристанището от 2014 г. насам. Екип от френски експерти пристигна в Бейрут в четвъртък, за да помогне при разследването, което се води от ливанската армия и полицейско разузнаване.

Експлозията се случи в момент, когато Ливан се бори с най-лошия си финансов крах от десетилетия и неспособността на правителството да приложи реформи и да се справи с корупцията, както изисква международната общност.

Администрацията води преговори с Международния валутен фонд за заемна програма за 10 милиарда долара, но тези преговори са в застой заради вътрешни спорове.