Правителството на Ливан подаде оставка след взрива в Бейрут

Ливанци излязоха на масови протести през уикенда с обвинения срещу политическия елит

20:12 | 10 август 2020
Обновен: 20:13 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Правителството на Ливан подаде оставка, докато възмутените жители на страната продължават да търсят обяснение за най-голямата катастрофа в мирно време в историята на нацията, съобщава Bloomberg.

"Оставката е отговорност", заяви министърът на здравеопазването Хамад Хасан в понеделник. „Подаваме оставка като отговорност, а не като бягство от нея“, добави той. 

Според процедурата премиерът Хасан Диаб трябва да посети президентския дворец, за да предаде официално оставката на президента Майкъл Аун. След това правителството ще продължи да управлява, докато не бъде формирано друго, но няма да има право да взима важни решения.

Ливан беше изправен пред ръст на цените на хранителните продукти и недостиг, изпадайки в най-дълбоката криза от десетилетия. Хората в страната очакват ситуацията допълнително да се влоши, след като експлозия разруши пристанището на Бейрут - основната връзка, през която преминава 80-процентен дял от ливанския внос. Най-малко 150 души загинаха и няколко хиляди души са ранените след взрива, пише Financial Times. 

“Хората ще страдат, хората са гладни”, посочва ливанка пред Financial Times, която е пожелала да запази анонимност. Тя смята, че това допълнително ще подхрани общественият гняв срещу управляващия елит, тъй като много от хората го обвиняват за взрива. 

Този уикенд протестиращите щурмуваха няколко правителствени сгради след жестока репресия от страна на силите за сигурност в централен Бейрут. Протестиращите обещаха отмъщение на политическите елити, които според тях са ограбили страната. 

Цените на хранителните продукти се повишаваха в Ливан преди експлозията - те бяха почти три пъти по-високи през юни на годишна база, а експертите твърдят, че ще са необходими месеци, за да се поправят щетите на пристанището на Бейрут. 

Агенцията за храните на ООН предупреди този уикенд, че „сериозните щети на пристанището на Бейрут могат да ограничат потока на хранителни доставки в страната и да изтласкат цените на хранителните продукти извън обсега на мнозина“. В неделя международните донори се съгласиха да финансират спешна помощ.

Те обещаха четвърт милиард евро помощ за Ливан пет дни след експлозията, която опустоши част от Бейрут. Но онлайн среща на върха, организирана от Франция, имаше обаче и призиви същевременно да се направят реформи, съобщава BBC.

В Ливан щетите, причинени от експлозията, се оценяват на между 10 до 15 милиарда долара. Според федералния министър на външните работи на Германия Хайко Маас на международната донорска конференция в неделя са събрани над 200 милиона евро спешна помощ. Германия участва с допълнителни 20 милиона евро, заяви Маас пред ZDF в неделя. Френският президент Еманюел Макрон обяви, че са набрани дори 253 милиона евро, пише Investor.bg.

Участниците в конференцията обявиха "обширни ресурси" под формата на помощи. В окончателната декларация, публикувана в неделя, обаче не беше посочена конкретната сума. Подкрепата е обвързана и с условия.

Помощта трябва да бъде "навременна, достатъчна и в съответствие с нуждите на ливанския народ", се казва в съобщението. Освен това тя трябва да бъде „доставена директно на ливанското население“. Виртуалната конференция беше организирана от Макрон и ООН.