Икономическата криза в Ливан вече излиза извън контрол

Потребителите купуват само стоки от първа необходимост заради резкия скок на цените

17:15 | 7 юли 2020
Обновен: 17:16 | 7 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата криза в Ливан бързо излиза извън контрол, водена от срива на валутата, който унищожава бизнесите и потапя много семейства в бедност, пише Bloomberg в свой анализ. 

Ливанската лира е загубила близо 60% от стойността си на черния пазар през изминалия месец, което може да вкара страната в хиперинфлация. Цените на хранителните стоки се увеличават с толкова бързи темпове, че армията бе принудена да спре да предлага месо на военнослужещите преди седмица. А контролираната от държава цена на хляба бе повишена с една трета.

Изправени пред разрушителни загуби известни търговци на дребно затварят, докато валутата не се стабилизира. Това влошава безработица, която според прогнозите ще е причина половината от населението на страната да изпадне в бедност. През изминалата седмица бяха регистрирани редица самоубийства, които са свързани с тежкото състояние на икономиката на Ливан. Мъж се е самоубил на оживена улица в столицата Бейрут, като преди това е написал бележка с цитати от популярна в страната песен за бедността от времето на гражданската война в периода между 1975 г. и 1990 г. Така изглежда, че близкоизточната страна започва да се разпада.

Икономиката на страната се свива с все по-бързи темпове от протестите през октомври срещу корупцията и недоброто управление, което води до пресушаване на държавния бюджет. Ливан не успя да погаси падежите по дълга в чужда валута през март за първи път.

Ливан се обърна към Международния валутен фонд, но разговорите се препънаха, тъй като политиците и банкерите не можаха да се разберат за мащаба на загубите и кой трябва да плаща. 

Усилията за предотвратяването на срива на ливанския паунд, включително и създаването на нова ценова платформа за обменните бюра, все още не дават резултат. Според представител на обменно бюро, пожелал да запази анонимност, повечето хора се запасяват с долари и това няма да приключи, докато не се възстанови общественото доверие.

„Стигнахме до момента, от който се страхувахме най-много“, коментира опозиционният депутат Сами Гемайел. „Нищо няма да прекрати срива, който вече достигна всички сфери“, смята той.

Ливан разчита на вноса на редица стоки, а валутният хаос има пагубен ефект върху покупателната способност на гражданите. Цените се увеличиха с 56% на годишна база през май, като разходите за храна нарастват със 190%, сочи официалната статистика. Тези цифри вероятно ще са много по-високи през юни, тъй като тогава спадът на стойността на ливанската лира набра скорост. Стойността й в четвъртък достигна 9500 лири спрямо долара на черния пазар.

Минималната заплата в страната е 675 хиляди лири, което се равнява на 450 долара или на 70 долара по курса на черния пазар.

Мохамед Факхани, управител на верига минимаркети, затвори витрините за меса преди месеци, когато цените се покачиха драстично и станаха непосилни за клиентите. Сега той съхранява по-евтини стоки, които преди не биха се продавали в страната, и не приема плащания с карта, тъй като дистрибуторите вече работят само с пари в брой.

„Хората купуват по-малко. Вече не се интересуват от марки и не търсят лукс, а само най-необходимото“, обяснява Факхани. „Ще има празни рафтове, ако валутата продължава да губи стойността си с толкова бързи темпове. Качеството и количеството ще намалее в цялата страна“, прогнозира той.

Някои семейства са толкова отчаяни, че във Facebook се появиха страници, в които се предлагат лични вещи като обувки и стъклени съдове в замяна на памперси и бебешко мляко.

Международните кредитори, включително МВФ, казват, че са готови да помогнат, след като Ливан покаже сериозност по отношение на прекратяване на корупцията и желание за преструктуриране на икономиката.