Как се справя Ливан с коронавируса?

Ливанците знаят, че на държавата трудно може да се разчита, затова разчитат главно на самите себе си

18:00 | 21 март 2020
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Covid-19 достигна Ливан рано. В този смисъл в Близкия изток Иран е това, което Италия сега е за Европа. Ливан, особено шиитското население там, има тесни връзки с Иран. Коронавирусът вероятно е попаднал в страната от посетители, които се връщат в Иран, пише Die Zeit.

Доколкото е известно, вирусът все още не е достигнал до бежанските лагери. Стотици хиляди продължават да живеят в палатки или бедни квартали в Ливан, предимносирийци и палестинци. В затворено пространство десетки души споделят една тоалетна. Коронавирусът там може да предизвика масови смъртни случаи.

Доверието в общественото здравеопазване в Ливан е слабо. Медицински служители протестират. Държавата не им изплаща пълна възнограждение от години. Правителството наскоро обяви извънредно положение в страната, което съвпадна с рутинна стачка от страна на единствената клиника в страната, където може да се приложи лечение срещу коронавируса. Сега болницата възобнови дейност и приема пациенти.

Ливанците знаят, че на държавата трудно може да се разчита, затова разчитат главно на самите себе си. Досега броят на заразените с коронавирус беше изненадващо нисък. „Знаехме, че ако не действаме веднага, няма да имаме шанс“, казва д-р Шауки Аминедин. Той не е нито министър, нито вирусолог, а един от няколкото ръководители на приблизително 12 000 доброволци на Ливанския червен кръст (LRK).

В Ливан пандемията също предизвиква драматична финансова криза. Преди няколко седмици ливанската държава обяви банкрут. В борбата срещу вируса гражданите разчитат на дарения и подкрепата на международни организации за помощ. Започнаха призиви за дарение чрез международната асоциация на Червения кръст и Червения полумесец. През следващите седмици ще стане ясно каква солидарност могат да окажат богатите държави спрямо по-бедните в глобалната борба срещу пандемията.