Ливан разчита на помощ от МВФ за изплащането на дълг за 1.2 млрд. долара

Страната е в тежка финансова криза, а протестите срещу правителството продължават от месеци

10:31 | 12 февруари 2020
Министър-председателят на Ливан Саад Харири. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Министър-председателят на Ливан Саад Харири. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Ливан се нуждае от помощта на Международния валутен фонд (МВФ) за изпълнението на спасителен план и за да реши дали да изплати дълг на стойност 1.2 млрд. долара, чийто падеж е през следващия месец, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на местен вестник.

Страната е изправена пред най-тежката финансова криза от десетилетия, а от месеци насам се провеждат масови протести. Говорителят на парламента Набих Бери коментира пред изданието Annahar, че Ливан трябва да формира работна група с участието на премиера, министрите на икономиката и финансите и правни и финансови експерти. Целта е групата да започне работа паралелно с отправянето на молбата към МВФ.

„Трябва да изпратим послание до света, може би най-вече до американците, тъй като те имат най-голямо влияние в МВФ. Ливан се нуждае от техническата помощ при организацията за въвеждането на спасителния план“, обяснява Бери.

Говорителят на парламента поясни, че Ливан няма да се стреми към пакет като този в Аржентина от 2018 г., тъй като обществото не би приело подобни условия. Политици на няколко пъти заявиха, че осигуряването на спасителния пакет от фонда изисква Ливан да увеличи данъците.

Бившият министър-председател Саад Харири помоли Световната банка и МВФ за помощ в изграждането на план за справяне с икономическата и финансова криза в страната. Затягащата се ликвидност принуди централната банка и местните кредитори да ограничат движението на долари, като забраниха повечето международни преводи.

Ливанските политици са разделени относно погасяването на дълг в размер на 6 млрд. долара в рамките на тази година. Някои считат, че правителството трябва да се обвърже с притежателите на облигации, за да се преструктурира дългът и да се спасят останалите резерви, което би подкрепило вноса на стоки от първа необходимост. Други, сред които е и настоящият министър-председател Хасан Диаб, твърдят, че страната трябва да плати и да запази репутацията си на международния пазар. Ливан никога не е просрочвал дълга си.

Изявлението на говорителя на парламента се случва на фона на протести в Бейрут заради вота на доверие към новото правителство на Диаб. Демонстрантите настояват за разпускане на парламента и за прекратяването на корупционните практики.