ООН изпраща 50 хил. тона пшеница в Ливан след експлозията в Бейрут

Целта на помощта е Ливан да избегне остър недостиг на основни хранителни продукти

16:41 | 11 август 2020
Обновен: 16:42 | 11 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ООН изпраща тонове пшеница в Ливан, за да предотврати хранителна криза след огромната експлозия в столицата Бейрут през изминалата седмица, при която загинаха 160 души и бяха унищожени редица съоръжения за съхранение на зърно, съобщава Bloomberg.

Световната продоволствена програма към ООН ще достави 50 хиляди тона пшеница в Бейрут, което ще е достатъчно за потреблението през следващите три месеца в Ливан. Това съобщават от Световната продоволствена програма към ООН и Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН (OCHA). Първата доставка със 17.5 хил. тона пшеница ще пристигне след 10 дни.

Доставките ще бъдат разпределени в пекарни и млекарници, така че да се гарантира, че няма да има недостиг на храна, обясняват от OCНA.

Огромният взрив от 4-ти август на пристанището в Бейрут унищожи големи съоръжения за съхранение на зърно на пристанището в Бейрут, което засили опасенията и страховете от недостиг на храна в Ливан, която все още търпи болката от икономическата криза. Експлозията, която нанесе материални щети за милиарди долари, се е случи в близост до хранилище за зърно, което остави страната със запаси от брашно само за следващите шест седмици. Това е наполовина от минималния стандарт за осигуряването на хранителна сигурност, отбелязват от Световната продоволствена програма към ООН.

От организацията допълват, че по този начин се засилват страховете и от значителен ръст в цените на основни хранителни продукти.

Експлозията изостря тежкото положение на арабската страна, която през тази година бе тежко засегната от пандемията и финансова криза. През март ливанското правителство обяви, че страната няма да погасява падежите по дълга в чужда валута и оттогава насам властта търси помощ от Международния валутен фонд.

Обмяна на чужда валута рязко намаля, което предизвика срив в стойността на ливанския паунд и недостиг на храна и гориво. Инфлацията в страната достигна до ниво от 90% през юни, показват данни на правителствената статистическа агенция.