Русия започва международни клинични изпитвания на ваксината си срещу Covid-19

Жители на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Филипините ще участват в тестванията

19:17 | 20 август 2020
Обновен: 19:29 | 20 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия планира да започне международни клинични изпитвания на ваксината си срещу коронавируса Sputnik V, която вече беше одобрена за употреба, съобщава Bloomberg. Страната планира да увеличи броя на доброволците у дома до над 40 хиляди, което може да се случи още следващата седмица. 

“Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Филипините ще участват в изпитванията, като водим разговори с Бразилия и Индия за предоставянето на доброволци”, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепя ваксината. “Тестването ще отговаря на международните стандарти у дома и в чужбина”, добави той. 

Русия понесе критики относно прибързаността си да регистрира ваксината срещу Covid-19, която разработва Московския институт “Гамалея”, заедно с фонда и министерството на отбраната. 

Руският президент Владимир Путин рекламира ваксината като първата в света този месец, след като страната пристъпи към спешна регистрация, преди клиничните изпитвания да са изцяло проключили.

Русия е четвърта в световен мащаб по брой на заразени с коронавирус и макар първоначалния пик на пандемията да премина, тя все още регистрира средно по пет хиляди случаи на новозаразени на ден през август. 

Над 160 други ваксини се разработват в глобален мащаб, като в надпреварата за откриване на средство за преустановяване на разпространението на коронавируса, който взе над 780 хиляди жертви и зарази над 22 милиона души по света, се включиха САЩ, Великобритания и Китай.