Русия натисна алармата в глобалната надпревара за ваксина срещу Covid-19

Все повече експерти изразяват тревога относно намесването на политиката при създаването на ваксина

16:16 | 16 август 2020
Обновен: 17:04 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Решението на Русия да одобри ваксина срещу коронавируса преди преминаването на критични тестове, които да докажат нейната сигурност и ефективност, повишава тревогите, че политиката ще надделее над общественото здраве в надпреварата за ваксина, пише Bloomberg. 

Плановете на страната да започне масово производство на ваксината през октомври могат да окажат натиск върху други правителства, които също да пропуснат важни стъпки, застрашавайки хората, които използват ваксините. Неуспех на Русия пък би натежал на увереността във ваксините. 

Залозите за преустановяването на кризата, която взе над 750 хиляди жерври в глобален мащаб, са големи. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп също насочи безпрецедетни усилия към ускоряването на развитието на ваксина и производството ѝ, а Китай също участва в надпреварата. 

“Всеки ход за пускане на ваксина въз основа на ограничени доказателства, че тя работи, може да има тежки последствия”, посочва Пол Офит, директор на Центъра за ваксиниране и специалист по инфекциозни заболявания в детската болница на Филаделфия.

Ускорените планове 

Руските служители отхвърлиха опасенията относно безопасността на ваксината и твърде бързото ѝ създаване, като посочиха, че това се дължи на ревността на Запада по отношение на успеха на страната. При обявяването на одобрението на ваксината, наречена Sputnik, президентът на Русия Владимир Путин обяви, че дъщеря му вече е получила доза от нея. 

Властите заявиха, че планират ваксинирането на медицински служители и представителите на други рискови групи до края на месеца, като добавиха, че могат да се включат и доброволци, чието състояние ще бъде внимателно проследявано. Русия миналия месец започна клинични изпитвания за втора ваксина, разработена от лаборатория “Вектор” в Новосибирск. 

Междувременно разработчици, включително британската AstraZeneca, която си партнира с Оксфордския университет, и американската биотехнологична компания Moderna започнаха клинични изпитвания от последна фаза, в които участват десетки хиляди души. Въпреки че Тръмп заяви, че ваксина може да е готова до президентските избори на 3 ноември, главният американски епидемиолог д-р Антъни Фаучи посочи, че може да отнеме време до 2021, докато ваксината стане достъпна за по-голяма част от обществото. 

Политиците не само търсят ваксина за изход от коронавируса. Някои от тях могат да я използват за затвърждаване на лидерството си и за да заличат критиките за начина, по който се справят с коронавирусната криза до момента.

За британския премиер Борис Джонсън това е шанс да покаже, че Великобритания може да разработи ваксина сама след Brexit и да го направи по-бързо от Европейския съюз. Китайска ваксина може да помогне на президента Си Дзинпин да успокои напрежението, след като коронавирусът започна да се разпространява от страната. Тръмп се нуждае от ваксина, за да обърне резултатите, след като САЩ поведоха по ниво на смъртността вследствие на заразата в света, докато Путин търси шанс да победи Запада и да спечели стратегическа преднина.