Русия регистрира първата ваксина срещу Covid-19 в света

Президентът Путин сподели, че една от дъщерите му вече е получила ваксината

13:54 | 11 август 2020
Обновен: 17:28 | 11 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия е регистрирала първата си ваксина срещу коронавирус. Путин отбеляза, че ваксината осигурява ефективна защита срещу смъртоносния вирус и разкри, че една от дъщерите му вече я е получила, съобщава Bloomberg.

“Тази сутрин бе регистрирана първата ваксина срещу коронавируса в света“, заяви Путин по време на заседание на правителството.

Това изявление се счита за победа на Кремъл в глобалната надпревара за разработване на ваксини срещу пандемията от коронавирус, която предизвика смъртта на близо 750 хиляди души, зарази над 20 млн. души и засегна тежко редица икономики.

Няколко компании, сред които AstraZeneca и Moderna, все още провеждат клинични изпитвания на ваксините в последния етап от проучванията, като се очаква скоро крайният резултат. Някои фармацевтични компании определиха руската регистрация на ваксината като опасна.

Ваксината, която се разработва от Московския институт „Гамалея“ и Руския фонд за директни инвестиции, започна третия етап от клиничните тестове преди седмица. Медиците ще могат да получават дози от ваксината от края на този месец. Това съобщи по време на правителственото заседание вицепремиерът Татяна Голикова.

Новините за ваксината идват, след като случаите на коронавирус на дневна база в Русия са под пет хиляди за първи път от 23-ти април. Броят на новозаразените лица продължава да се понижава плавно от пика през май.

Разпространението на коронавируса в Русия започна да се забавя, след като в страната бяха въведени строги ограничителни мерки, които бяха в сила до средата на май. Сега обществената активност се връща до нивата от преди пандемията, става ясно от данни на интернет компанията Yandex.

Установените случаи на коронавирус в Русия са близо 900 хиляди и така страната е на четвърто място по брой заразени в света. През второто тримесечие на тази година са починали над 27 хиляди души от коронавирус в страната, показват публикуваните през тази седмица данни на Федералната статистическа служба