Гейтс призова САЩ да улеснят достъпа на по-бедните страни до ваксина срещу Covid-19

Филантропът очаква първата ваксина срещу заразата да получи одобрение в началото на 2021 г.

08:31 | 5 август 2020
Обновен: 11:30 | 5 август 2020
Автор: Николета Рилска
Основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс призова САЩ да приемат по-глобален подход в борбата с коронавирусната пандемия. Въпреки че страната е водеща в изследванията, “ние се грижим само за себе си” по отношение на произовдството и осигуряване на ваксини, коментира Гейтс, цитиран от Bloomberg. 

Той заяви, че насърчава добавянето на 8 милиарда долара към икономическата помощ, която законодатели обсъждат в момента. Според него средствата трябва да бъдат използвани за подпомагането на по-бедни страни в борбата им с Covid-19 и достъпа им до евентуална ваксина срещу заразата. 

“Опитваме се да гарантираме, че няма да преустановим пандемията само в богатите страни”, посочи Гейтс в интервю за Bloomberg News.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс насочи над 350 милиона долара за изследвания на Covid-19. Голяма част от тези средства бяха използвани за осигуряването на произовдствен капацитет, който да помогне глобалното разпространение на ваксина. Гейтс отбеляза, че е подкрепил усилията за ваксина на AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax, която във вторник обяви обещаващи данни от ранните тестове. 

“Това са най-мащабните и евтини ваксини”, коментира Гейтс. 

По света има над сто ваксини в развитие, като над десет от тях са в етап на клинични тествания върху хора. След като стана ясно, че наличието на ваксина е от водещо значение за края на пандемията и предоставянето на възможност страните да отворят отново икономиките си, държавите побързаха да си осигурят достъп до доставки. 

Гейтс вярва, че ваксина вероятно ще бъде одобрена в началото на 2021 г., но добавя, че разработването на по-ефективни ваксини ще отнеме повече време. 

В същото време Гейтс остава оптимистичен, че много лечения, които се развиват срещу заразата, могат да помогнат за значително намаляване на смъртните случаи от вируса. 

Все пак той отбелязва, че за истински край на пандемията може да се говори, когато освен наличие на лечение и ваксина срещу коронавируса, обществото е изградило и т.нар. “стаден имунитет”.