Бил Гейтс е дарил 519 млн. долара на фондацията си през 2019 г.

През тази година фокусът на фондацията е основно върху борбата с коронавируса

12:41 | 21 май 2020
Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg
Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Бил и Мелинда Гейтс са дарили 519 млн. долара в брой и акции през 2019 г. за фондацията, която носи техните имена, съобщава Bloomberg.

Дарението, което е най-голямото в световната филантропия за миналата година, допринесе за увеличаване на средствата на фондацията до 49.8 млрд. долара за 2019 г., докато през предходната година сумата бе 46.8 млрд. долара, сочат последните финансови отчети на организацията.

Бил Гейтс, който е съосновател на Microsoft, също така е дарил услуги за управление на инвестиции на стойност 560 млн. долара на базираната в Сиатъл неправителствена организация през 2019 г.

Частната фондация на Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата в света, а в момента фокусът ѝ е връху борбата с коронавируса. Но дарението на двойката остава в сянката на това, което изпълнителния директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. е дарил на тяхната фондация. През юли той е дарил акции на стойност 2.7 млрд. долара. Така общата сума, която Бъфет е дарил от август 2006 г., вече възлиза на стойност от 27 млрд. долара.

Все пак огромните дарения от страна на Бил Гейтс не са намалили богатството му. Той е вторият най-богат човек в света, като притежава нетно богатство на стойност 108 млрд. долара, сочат изчисления на Bloomberg. Бъфет е на пето място с нетно богатство от 68 млрд. долара.