Ваксината срещу COVID-19 ще размести печелившите и губещите на пазара на акции

Учените по света се състезават в откриването на ваксина срещу коронавируса, Русия вече регистрира първата

17:28 | 14 август 2020
Обновен: 21:14 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Sascha Schuermann/Bloomberg
Снимка: Sascha Schuermann/Bloomberg

Така чаканата ваксина срещу COVID-19 може да промени досегашната посока на развитие на света, като тук влиза и възстановяване на голяма степен на предишния начин на живот или поне надежда за това. Ваксината е и шанс за най-засегнатите сектори от икономиката да започнат да виждат светлина в тунела.

На този фон обаче ваксината срещу COVID-19 ще размести печелившите и губещите на пазара на акции, показва анализ на Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторите от Goldman Sachs смятат, че ваксината срещу COVID-19 всъщност може да хвърли в смут пазара на акции, който продължава да се движи във възходяща посока въпреки притесненията за увеличаване на броя на случаите.

Екип от икономисти от Goldman Sachs заяви в доклад, цитиран от CNN, че има голям шанс да има одобрена ваксина от Агенцията по контрол на храните и лекарствата на САЩ до края на тази година, която да бъде широко достъпна за американците до средата на 2021 г.

Но ефектът върху акциите също е важен.

Въпреки че ваксината може да даде тласък на икономиката на Съединените щати, тя също така може да подтикне инвеститорите да разпродават настоящите лидери на пазара, които помогнаха за задвижването на Wall Street – това са най-вече големите технологични компании.

Одобрението на ваксината може да доведе до промяна обратна на тази, която настъпи през май и началото на юни, като бъдат подкрепени компании, чието представяне зависи от икономическия цикъл, включително и банките, и съответно се увеличат предизвикателствата пред технологичните компании.

Светът може да изглежда много различен за инвеститорите след три месеца, предупреждават от Goldman Sachs. Според анализаторите от Goldman пазарите могат да се разколебаят и около предстоящите президентски избори в САЩ, докато инвеститорите се опитват да оценят какво следва за по отношение на ключови въпроси като данъците, плановете за държавни разходи, отношенията на САЩ с Китай и стойността на долар.

Че ваксината срещу COVID-19 ще размести печелившите и губещите на пазара на акции потвърждава и Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, в коментар за сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Цачев инвеститорите ще спрат да обръщат внимание на ваксината скоро.

"В момента лошите икономически новини почти не се отразяват на акциите, пазарите са фокусирани върху възстановяването и държавните стимули. Ваксината би означавала подобрение само в някои от най-силно засегнатите сектори, като например туризма", отбелязва той.

"Краткосрочният ефект от ваксината ще представлява ден-два растеж на пазарите в рамките на 2-3%, когато всички акции поскъпват. Но в рамките на няколко месеца това ще е началото на възстановяването на изоставащите сектори – авиотранспорт, хотели, недвижими имоти и други". 

“Ако има съобщение, че има готова ваксина, която е преминала всички клинични тестове и съответно може да се пусне в продажба със сигурност пазарите ще реагират силно положително”, посочи Николай Ваньов, финансов анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgariа по-рано миналия месец. 

Съзтезание за ваксина

Учените по света се състезават в откриването на ваксина срещу коронавируса, който отне стотици хиляди човешки животи и удари глобалната икономика, пише Clinical Trials Arena. 

На фона на очакванията за скрошен напредък обаче шансовете за намирането на високоефективна ваксина изглеждат малки. Учените, които разработват средството, очакват ваксината да е ефективна на поне 75%. От Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (Food and Drug Administration) предупредиха, че не биха пристъпили към одобряването на ваксина, ако тя не е на поне 50% доказано ефективна. 

Междувременно по-рано тази седмица Русия се превърна в първата страна в света, регистрирала ваксина срещу Covid-19. Тя е разработена от Московския институт „Гамалея“ и Руския фонд за директни инвестиции, като по думите на президента Владимир Путин една от дъщерите му вече е получила доза от нея. 

Ваксината на Русия обаче предизвика множество дискусии сред здравните експерти, като мнозина изразиха опасения, че тя може да бъде дори опасна за човешкото здраве. Малко преди официалната регистрация на ваксината представители на руска асоциация на мултинационални фармацевтични компании я определиха като “кутията на Пандора” и посочиха, че “не е ясно какво ще се случи, ако на хората бъде поставена недоказана ваксина”. 

Седемдесет и пет държави са изразили интерес да защитят своето население и населението на други държави чрез присъединяване към Механизма COVAX, предназначен да гарантира бърз и справедлив достъп до ваксини срещу Covid-19 по целия свят, сочат данни на Световната здравна организация към средата на юли.

75-те страни, които ще финансират ваксините от собствените си публични бюджети, ще си партнират с до 90 по-бедни държави, които биха могли да бъдат подпомогнати чрез доброволни дарения. Тази група от до 165 държави представлява повече от 60% от населението на света, посочват от СЗО. От организацията уточняват, че сред групата са представители от всеки континент и повече от половината от икономиките от Г-20.

Междувременно някои от най-големите фармацевтични компании в света вече постигат значителни резултати по отношение на напредъка в създаването на сигурна и надежда ваксина. Ето няколко примера: 

Moderna 

Moderna, която получи около 955 милиона долара правителствена помощ от САЩ, за да тества своята ваксина, ще я продава на цена от около 15 долара за доза. Компанията започна клинични тестове на ваксината си върху 30 хиляди доброволци през юли. 

По-рано миналата седмица производителят подписа споразумение с президента Доналд Тръмп за доставката на 100 милиона дози от експерименталната си ваксина срещу Covid-19 в САЩ, като стойността на сделката може да достигне 1,5 милиарда долара. 

Пред репортери през юли главният епидемиолог на САЩ д-р Днтъни Фаучи заяви, че се очаква най-ранните резултати за това дали ваксината на Moderna работи да станат ясни през ноември. 

Johnson and Johnson 

Johnson & Johnson също е сред компаниите, които си осигуриха споразумение със САЩ за закупуване на ваксини, става ясно от информация на Bloomberg. 

Очакванията са ваксината на J&J да навлезе в късните етапи на изпитвания в края на септември. Предварителните данни за ваксината на компанията показаха положителен напредък, осигурявайки ѝ конкурентно предимство спрямо останалите разработчици, които са в по-напреднал етап на тестването, но за чиито ваксини се изисква поставянето на по две дози през определен период. 

Pfizer и BioNTech

Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech премина тестовете за ефективност и сигурност, част от ранните клинични проучвания, съобщи по-рано тази седмица Daily Mail. 

Ваксината, от която британското правителство вече поръча 30 милиона дози, вече е друг обещаващ кандидат за надеждно средство за преустановяване на пандемията. 

Ранните тестове върху хора, проведени от базираната в Ню Йорк Pfizer и университетски болници в САЩ, дават обещаващи резултати. Хората, които са ваксинирани, са дали имунен отговор, подобен на този на оздравелите от коронавирус. 

Оксфордският университет и Astra Zeneca 

Коронавирусната ваксина, разработвана от Оксфордския университет също изглежда сигурна и дава имунен отговор, съобщи по-рано BBC. 

Изследванията, в които са участвали 1077 души, показват, че ваксината предизвиква създаването на антитела и Т-клетки, които могат да преборят коронавируса. 

Резултатите са високообещаващи, но все още е трърде рано да се каже със сигурност дали ваксината ще е достатъчно ефективна, като предстоят по-широки проучвания. 

Великобритания вече е поръчала 100 милиона дози от ваксината. 

Тази седмица Европейската комисия също постигна първото си споразумение с разработчик на ваксини. Комисията вече има договорна рамка за закупуване на 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за закупуване от името на държавите членки на Европейския съюз на още 100 милиона.

Мексико и Аржентина също постигнаха споразумение с AstraZeneca през тази седмица, като правителствата им обявиха, че в тези две страни ще се произвеждат дозите от ваксината на компанията за Латинска Америка. 

Novavax

Novavax, малко известна компания от Мериленд, която получи 1,6 милиарда долара от американското правителство за разработването на експериментална ваксина срещу коронавируса, обяви положителни резултати от две предварителни изпитвания във вторник, съобщи New York Times. 

В едното изследване 56 доброволци са произвели високо ниво на антитела срещу вируса без опасни ефекти, а в рамките на друго е установено, че ваксината предпзва маймуни от заразяване с Covid-19. 

Представители на компанията посочват, че ако се докаже ефективността на ваксината, могат да бъдат 100 милиона дози до началото на следващата година, които ще са достатъчни за 50 милиона души, тъй като вероятно ще се изисква поставянето на по две дози на човек. 

Novavax използва различна формула за създаването на ваксината от останалите фармацевтични компании. Нейната ваксина съдържа коронавирусен протеин, който предизвиква отговор от имунната система. Според последни изследвания базираните на протеин ваксини имат по-продължително действие спрямо тези, базирани на вирусни гени, или т.нар. аденовируси. 

Sanofi и Glaxo

Glaxo и Sanofi, две от най-големите компании в света, произвеждащи ваксини, също се включиха в надпреварата за създаването на средство, което да преустанови разпространението на коронавируса. 

Базираната в Пажиж Sanofi и британският гигант Glaxo ще имат възможност за голям принос. Френската компания цели одобрение на ваксината през първата половина на 2021 г., а британското правителство вече подписа споразумение за предоставянето на 60 милиона дози от експерименталната ваксина, съобщи по-рано Bloomberg. 

Какво смятат експерти?

Според Рут Карън, която ръководи Центъра за изследване на имунизацията в универститета “Джон Хопкинс”, има няколко окуражаващи развития. 

“Виждаме нови ваксини, които ще навлязат в трета фаза на клинични изпитвания, което означава, че те вече са постигнали определени цели по отношение на първоначалните оценки за безопасност и имунен отговор, така че да могат да бъдат оценени в по-големи изпитвания”, посочва тя в разговор с Джош Шарфщайн, професор и заместник-декан за практиката по обществено здраве и ангажираността на Bloomberg School. 

Тя обяснява, че все още не е ясно дали тези ваксини наистина ще работят, като целта на изпитванията за ефикасност е да установят това и да предоставят по-широки данни за сигурността на ваксините върху по-голям брой хора. 

“Наскоро FDA издаде насоки на производителите на ваксини, в които се посочва, че ваксината срешу Covid ще трябва да бъде поне 50% ефективна. Това означава, че за индивид, който е ваксиниран, ще има 50% по-малка вероятност от заразяване с Covid-19”, посочва Карън. По нейни думи това е раумна цел. 

“Когато имате заболяване, което е толкова разпространено, колкото коронавируса, и вземайки предвид случващото се в САЩ например през последните няколко месеца по отношение на тежката заболяваемост и смъртността - дори ако успеем да намалим тези числа наполовина, това би било голямо постижение”, казва Карън.

Бил Гейтс и ваксините 

Според основателя на Microsoft, който предсказа пандемията години преди появата ѝ, иновациите в диагностиката, терапиите и ваксините ще изведат света от настоящата ситуация до края на 2021 г. Той отбеляза, че за целта до голяма степен ще се разчита на груповия имунитет, а сред най-обещаващите ваксини изреди тези на Astra Zeneca, Johnson&Johnson и Novavax в интервю за Bloomberg. 

“Първата ваксина няма да е идеална по отношение на ефикасността срещу заболяването и заразяването. Целта на фаза 3 от изпитванията е за 50% ефикасност и тя няма да ни защитава толкова продължително време, колкото по-късните ваксини”, обясни Гейтс. Той посочи, че за момента решението е временно. 

“Достатъчно ваксини ще имаме през първата половина на следващата година, редица ваксини ще бъдат одобрени и тогава ще трябва да увеличим производството. Трябват ни милиарди дози, които да доставим на места, където беше трудно по време на карантината и които вече са толкова бедни, че икономическите последици са драматични. Това е най-голямото предизвикателство, пред което са се изправяли здравните общности в световен мащаб”, посочи Гейтс. 

Според него броят на хората, които отказват да се ваксинират е тревожен, защото така по-трудно би се стигнало до пълен групов имунитет. Все пак Гейтс смята, че въвеждането на задължителна ваксинация не е решение, защото може да им обратен ефект.