ЕК ще закупи 300 млн. дози от ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19

Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини

15:08 | 14 август 2020
Обновен: 15:38 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейската комисия постигна първо споразумение с фармацевтичното дружество AstraZeneca за закупуване на потенциална ваксина срещу Cоvid-19, както и за даряване на държави с по-ниски и средни доходи или за пренасочване към други европейски страни. Това е продължение на положителните стъпки по отношение на приключването на проучвателните разговори със Sanofi-GSK, обявени на 31 юли, и с Johnson & Johnson на 13 август.

След като е доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу коронавируса, Комисията вече има приета основата за договорна рамка за закупуване на 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за закупуване от името на държавите членки на Европейския съюз, на още 100 милиона, става ясно от прессъобщение на институцията. 

Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини. 

Одобреното днес (14 август) споразумение ще бъде финансирано с Инструмента за спешна подкрепа, който разполага със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества. 

Кандидатът за ваксина на AstraZeneca е вече във фаза II/III клинични изпитвания след обещаващи резултати във фаза I/II относно безопасността и имуногенността. 

Заедно с държавите членки и Европейската агенция по лекарствата, Комисията ще използва съществуващите възможности за гъвкавост в регулаторната рамка на ЕС, за да ускори процеса по осигуряване на разрешително и наличност на успешни ваксини срещу Cоvid-19. Това включва ускорена процедура за предоставяне на разрешение и гъвкавост по отношение на етикетирането и опаковането, се посочва още в съобщението. 

На 17 юни Европейската комисия представи европейската стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефикасни и безопасни ваксини срещу Cоvid-19. В замяна на правото да закупи определен брой ваксини в определен период от време, Комисията ще финансира част от първоначалните разходи, пред които са изправени производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за закупуване. 

Предоставеното финансиране ще се счита за авансово плащане по отношение на ваксините, които действително ще бъдат закупени от държавите членки.