ЕК иска да си осигури 200 млн. дози ваксина от Johnson & Johnson

Комисията заяви, че провежда разговори и с други разработчици на ваксини

20:42 | 13 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) заяви, че се стреми да осигури 200 милиона дози ваксина срещу Covid-19 от Johnson & Johnson, като така засилва усилията си за защита на гражданите от пандемията, пише Bloomberg. 

Възможността за договор с американския фармацевтичен гигант ще позволи на всички държави членки на Европейския съюз (ЕС) да купят ваксината, както и да дарят от нея на страни с ниски и средни доходи, се казва в изявление на Комисията. Финансовите условия по сделката не са оповестени.  

След първоначалната покупка ЕС ще може да купи още 200 милиона дози. Комисията заяви, че провежда разговори и с други разработчици на ваксини.  

Johnson & Johnson миналата седмица се съгласи да достави 100 милиона дози от своята експериментална ваксина на САЩ за повече от 1 милиард долара. J&J оповести резултати от проучване, показващо, че ваксината генерира силен отговор с антитела при примати и осигурява защита с една доза.  

ЕС заяви миналия месец, че приключва сделка за 300 милиона дози от ваксината, която Sanofi разработва съвместно с GlaxoSmithKline.