Pandora очаква 20% спад на продажбите през 2020 г.

Продажбите на компанията в САЩ спадат с 35% през второто тримесечие

15:07 | 18 август 2020
Обновен: 15:07 | 18 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Pandora, която произвежда повече бижута от всяка друга компания в света, заяви, че тази година продажбите й могат да спаднат с 20%, тъй като вирусът потиска търсенето в някои от ключовите ѝ пазари, предава Bloomberg. 

Pandora казва, че скорошното подобрение е прекъснало през третото тримесечие. Базираната в Копенхаген компания направи прогноза за първи път от март. Тя също така публикува своя отчет за второто тримесечие.

Маржът на оперативната печалба на Pandora през тази година ще бъде в диапазона от 16% до 19% спрямо почти 27% през 2019 г. - годината, която се разглежда като преходен период за компанията, тъй като тя рестартира своята марка под ръководството на изпълнителния директор Александър Лацик.Той се присъединява по-рано същата година след поредица промени във висшето ръководство на Pandora.  

Акциите на Pandora поскъпват с над 50% от началото на годината. 

Компанията, която миналия месец представи някои предварителни данни за второто тримесечие, заяви в понеделник, че продажби в САЩ - най-големият ѝ пазар - спадат с 35% в през тримесечието. 

Спадът на продажбите в Италия е 48%, а Германия се представя най-добре сред топ 7 пазарите на компанията с 6% спад.  

Компанията, която по-рано тази година продаде акции, за да запълни бюджета си, няма да изплати дивиденти за тримесечието, но ще въведе отново възможностите за връщане на парите на акционерите възможно най-скоро, каза главният изпълнителен директор Лацик. Той каза още, че несигурността остава и докато тя е голяма, ще се внимава с дивидентите и с обратното изкупуване на дялове.