Ралито на развиващите се пазари скоро ще бъде тествано

Президентските избори в САЩ и напрежението между Вашингтон и Пекин са сред основните предизвикателства

07:45 | 18 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Ian Teh/Bloomberg
Снимка: Ian Teh/Bloomberg

Ралито на развиващите се пазари, което изтри загубите им от началото на коронавирусната пандемия, изглежда ще бъде тествано в края на август на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай и забавянето на нови американски стимули, пише Bloomberg.  

Миналата седмица беше силна за индексите, валутите и облигациите, като MSCI за развиващите се пазари отбеляза най-дългата си поредица на седмични ръстове от януари насам въпреки нарастващите рискове в някои страни. Продажбите на дребно в Китай и индустриалните данни не оправдаха очакванията, икономиките на Малайзия и Тайланд се свиха най-много от азиатската финансова криза насам, в Бразилия избухнаха нови политически трусове, а Турция се бори с продължаващото отслабване на лирата. 

Тази устойчивост може да бъде тествана, имайки се предвид нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин преди президентските избори в САЩ. В петък президентът Доналд Тръмп нареди на китайския собственик на популярното приложение за видеа TikTok да продаде американските си активи, след като двете най-големи икономики в света отложиха търговските преговори, насочени за уикенда. Междувременно Тайван подписа формално споразумение за покупката на изтребители F-16 на Lockheed Martin - ход, който заплашва да предизвика недоволството на Пекин. 

“Пазарите ще започнат да насочват по-голямо внимание към президентските избори в САЩ и волатилността, свързана с тях, особено, ако враждебността между Вашингтон и Пекин не изчезне”, заяви Ехсан Хоман, MUFG Bank.

Акциите на

Акциите на развиващите се пазари са близо до най-високите си стойности от февруари. Графика: Bloomberg 

Несигурността около допълнителните правителствени стимули в САЩ и оставащите в задънена улица търговски преговори могат да понижат риск апетита през идните дни. Протоколите от срещата на Федералния резерв през юли, които ще бъдат публикувани в сряда, вероятно ще насочат инвеститорите към следващите стъпки на централната банка.

“Друг кръг от стимули е разликата между осигуряването на продължаващо икономическо възстановяване и краткосрочно забавяне на растежа. Той може да се окаже също разликата между уверената перспектива за различните рискови активи в следващите от шест до 12 месеца и значима корекция в краткосрочен план”, пише в бележка Майкъл Зезас, анализатор на Morgan Stanley. 

Въпреки че трейдърите са фокусирани върху решението за лихвените проценти на централните банки на Индонезия и Филипините тази седмица, най-значителното заседание може да се окаже това на Турската централна банка, която е притисната да предприеме мерки срещу отслабването на лирата. Валутата се обезцени с над 5% спрямо долара през този месец.