Пандемията ограничава апетита на корпорациите в САЩ за чиста енергия

Нужен е значителен ръст на инвестициите в проекти за чиста енергия в световен мащаб, за да се компенсира спадът в САЩ

21:29 | 11 август 2020
Обновен: 21:29 | 11 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Корпоративният апетит за чиста енергия в САЩ намалява. Това е така, тъй като разпространението на коронавируса в САЩ увеличава потреблението на електричество и променя начина на работа на хората, пише Bloomberg в свой анализ.

Възобновяемата енергия, която през тази година американските корпорации и държавните институции ще потребяват, вероятно ще бъде под рекордните от миналата година 13.6 гигавата, сочи публикувания във вотрник доклад на BloombergNEF. От началото на тази година до юли договорените доставки на чиста енергия за корпорациите в САЩ са 4.3 гигавата, което е под нивото от 6 гигавата за същия период от миналата година.

Спадът е предизвикан, тъй като корпорациите и публичните институции, които са настоящият двигател на растежа на потреблението на възбновяема енергийни източници в САЩ, използват по-малко енергия и преосмислят вългеродния си отпечатък, след като пандемията принуди повече хора да работят от домовете си, а не от офиса.

„Вече е трудно да се проследи детайлно ангажимента по отношение на чистата енергия на определена компания, ако тя не знае какви ще са перспективите ѝ в краткосрочен и дългосрочен план“, коментира Кайл Харисън, анализатор в Bloomberg NEF.

Ето защо е от значение въпросът за търсенето на енергия. Слабото търсене и променящата се потребителска активност навредиха на перспективите за цените на електроенергията в дългосрочен план, което засилва притесненията на купувачите, обяснява Харисън. В Тексас, който в исторически план е най-големият корпоративен пазар в САЩ, са сключени сделки за едва 940 мегавата възобновяема енергия от началото на годината до юли. През изминалата година сделките в щата бяха за 5.5 гигавата възобновяема енергия.

„Спадът на активността в САЩ може да предвещава понижение на активността и в други страни в дългосрочен план“, смята Харисън. В Латинска Америка, Тайван и Австралия се наблюдават множество сделки за чиста енергия. Но ще е необходима устойчива активност в световен мащаб, за да се компенсира спадът в САЩ, който е най-големият корпоративен пазар.