Япония превръща Фукушима в център за чиста енергия с проект за близо 3 млрд. долара

Изграждането на първата соларна ферма трябва да започне през януари

16:03 | 11 ноември 2019

Япония слага началото на проект за 300 милиарда йени (2,75 милиарда долара) за трансформиране на бедстващата префектура Фукушима в център за чиста енергия, като изграждането на първата соларна ферма трябва да започне през януари, съобщава Bloomberg.

„Изграждането на вятърни и слънчеви инсталации върху земеделската земя, която е замърсена с радиация, причинена от срива на завода Dai-chi през 2011 г. ще помогне за обновяването на района, който пострада и от мощното земетресение и цунами“, заяви в понеделник Масаши Такеучи, ръководител на енергийния отдел в префектурното правителство Фукушима.

Плановете включват изграждането на 11 соларни и 10 вятърни ферми с общ капацитет от 600 мегавата, като трябва да бъдат завършени до март 2024 г. Правителството обмисля да предостави субсидии в размер на 30 милиарда йени, а според вестник Nikkei, Банката за развитие на Япония и Mizuho Bank са сред институциите, които биха осигурили финансирането.

Според Такеучи първата соларна ферма вероятно ще бъде 20 мегаватов проект в град Минамисома, намиращ се в северната част на префектурата. АЕЦ Фукушима, която осигуряваше ядрена енергия на Токио преди бедствието, преобразува своята енергийна политика, след като останките от реакторите на TEPCO (Тokyo Electric Power Company) събудиха у обществото опасения за тяхната безопасност.