Ход на Анкара изостри напрежението между Турция и Гърция в Средиземноморието

Турция започна военноморски учения и енергийни проучвания край Родос и Кастелоризо

18:52 | 10 август 2020
Обновен: 18:54 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Турция започна военноморски учения край два гръцки острова и обяви енергийни проучвания в същия район, предава Bloomberg.

Двудневната военноморска тренировка на изток и юг от Родос и Кастелоризо сигнализира, че Анкара няма да приеме споразумение или ход, който би ограничил собствените ѝ морски интереси в Източното Средиземноморие, коментира информационната агенция.

Регионът се превърна в енергийна гореща точка с откритите големи находища от Кипър, Израел и Египет през последните години. Желанието на Турция да си осигури дял от ресурсите усилва напрежението.

Турското учение бе обявено на 6 август - същия ден Египет и Гърция подписаха споразумение за морска граница между техните изключителни икономически зони.

По-рано Турция обяви, че задържа временно началото на проучването в района по искане на германския канцлер Ангела Меркел. Германия в понеделник предупреди Анкара, че едностранните действия при териториални спорове с Гърция могат да изострят отношенията ѝ с Европейския съюз.

„Загрижени сме, след като научихме за решението на Турция да извърши допълнителни сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие“, коментира говорителят на външното министерство на Германия Кристофер Бюргер на пресконференция в Берлин. Той призова Гърция и Турция да възобновят преговорите.

„Това е грешен сигнал. Едностранните стъпки не ни водят напред. Освен това Турция допълнително натоварва отношенията си с ЕС“, посочва той.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се стреми да затвърди ролята на страната като регионална сила. Затова и втората по големина армия в НАТО се намеси в конфликтите в Сирия и Либия и нанесе някои удари в Ирак.

Повече по темата четете на Investor.bg.