Египет и Гърция подписаха споразумение за икономическите си зони в Средиземно море

Ходът на двете страни цели противопоставяне на нарастващото влияние на Турция

19:28 | 6 август 2020
Обновен: 19:38 | 6 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Египет и Гърция подписаха споразумение за границите на икономическите си зони в Средиземно море - ход, който отразява критиките относно нарастващото влияние на Турция в региона, съобщава Bloomberg. 

"Споразумението, което определя границата между изключителните икономически зони на двете страни, ще позволи на Атина и Кайро да получат максимални ползи от залежите на петрол и природен газ в региона", заяви външният министър на Египет Самех Шукри в рамките на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Николаос Дендиас. 

Сделката е подписана на фона на плановете на Турция да издаде нови лицензи за проучвания в източната част на Средиземно море - ход, който беше остро критикуван от Гърция и Европейския съюз. В допълнение турската подкрепа за международно признатото либийско правителство на националното съгласие в Триполи увеличи залозите за опустощената от войната северноафриканска нация. 

Египет, който подкрепя либийския командир Халифа Хафтар, заяви, че Турция се застъпва за терористи и военни, които представняват национален риск за сигурността на Кайро. 

Напрежението между Атина и Анкара нарастна наскоро, след като Турция заяви, че ще изпрати сеизмичен кораб за изследване в район на юг от крайбрежния град Анталия и гръцкия остров Кастелоризо, за който и двете страни казват, че попада в съответните им континентални шелфи. По-късно Анкара заяви, че ще отложи проучването.

Сделката, която турският президент подписа през ноември с Либия, насърчи Турция да търси права в някои морски зони, за които Атина твърди, че са гръцки.